In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als heilzaam kruid gebruikt. De werkzame stof curcumine is ontstekingsremmend. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam remmen zijn oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
KRUISBLOEMIGE GROENTEN zijn niet alleen extreem gezond, ze zijn ook ideaal om ontstekingsreacties in je lichaam tegen te gaan. Voorbeelden zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, kool en rucola. Deze groenten zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je huid én gewrichten!
Groene thee
Uit onderzoek is gebleken dat het drinken ervan in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten, de ziekte van Alzheimer, obesitas en andere aandoeningen. “Groene thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen.”
In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Omdat acetylsalicylzuur ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.
De volgende vitamines en mineralen hebben hierop een gunstig effect: vitamine D, vitamine E, Omega 3 en magnesium. Al deze vitamines en mineralen zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Let er wel op dat geraffineerde suikers, alcohol en vlees stoffen bevatten die de werking van Omega 3 tegengaan.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Olijfolie bevat ook ontstekingsremmende stoffen, zoals oleocanthal, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verlagen.
Kamille heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen die pijn kunnen verminderen.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Te veel stress. Een te hoog (of te laag) gehalte van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend. Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen.
Dat komt door de kurkuma die je terugvindt in golden milk. Dat werkt ontstekingsremmend. Kurkuma wordt, volgens dit artikel, niet zo goed opgenomen in het lichaam, daarom wordt het vaak gecombineerd met peper.
"Yoghurt wordt geassocieerd met verminderde ontsteking, verminderde insulineresistentie en het kan diabetes type 2 voorkomen", zegt Dr. Hu. Voedingsonderzoekers geloven dat de ontstekingsremmende kracht van yoghurt afkomstig is van de probiotica die het bevat, maar dat moet nog worden bevestigd met strenge tests , zegt hij.
Drinken van kruidenthee zoals gemberthee of thee met zoethout kan de keelpijn verzachten en heeft een ontstekingsremmend effect. Het drinken van deze theesoorten zonder cafeïne helpt bij het ontspannen en bevorderen van slaap zonder invloed op de bloeddruk, wat bijdraagt aan een beter herstel.
Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology.
Lijnzaadolie is de beste oliebron van omega-3-vetzuren, die helpen ontstekingen te verminderen, het "slechte" cholesterol (LDL-cholesterol) te verlagen, bloedstolling te voorkomen en de algehele gezondheid ten goede komen. Het mag echter niet worden verhit — met andere woorden, gebruik het in plaats daarvan in saladedressings, dips en marinades. Bewaar het gekoeld.
De conclusie: Honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Door de ontstekingsremmende eigenschappen in gember thee zul je snel merken dat je minder last hebt van ontstekingen in je lichaam. Dit is vooral nuttig bij de behandeling van verschillende ontsteking gerelateerde aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijn of spijsverteringsproblemen.
De schimmel in blauwe kaas bevat stoffen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan blauwe kaas mogelijk bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.