Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Volgens de Nederlandse Warenwet mag witte chocolade geen chocolade genoemd worden en ook niet als zodanig op de verpakking vermeld worden; wel toegestaan is de vermelding "witte chocolade".
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter.
Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Al met al is pure chocolade niet veel gezonder dan melk of wit. "Dat is goed nieuws voor liefhebbers van melk en witte chocolade want het maakt dus niets uit voor je gezondheid", aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Chocolatiers smelten de cacaoboter heel zorgvuldig en scheppen er vervolgens melkpoeder, suiker en andere ingrediënten doorheen om de perfecte witte chocolade te maken. Sommige chocolatiers voegen specerijen als gember of kaneel toe aan hun witte chocolade voor een rijkere, meer decadente smaak.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden. Wij leggen uit hoe je gemakkelijk chocolade kan smelten!
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, wat oorspronkelijk afkomstig is van de cacaoboon. Tijdens het productieproces wordt de boter vermengd met suiker, melkproducten en eventueel aroma's. Witte chocolade moet volgens de EU tenminste 20% cacaoboter bevatten, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet.
Donkere chocolade is een bron van flavonoïden, plantaardige stoffen die gelinkt worden aan een verkleind risico op hart- en vaatziekten. Een meta-analyse uit 2015 dat gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Heart toonde aan dat zij die meer chocolade aten een lager risico hadden op hartziekten en beroertes.
Officieel stelt het Chocolademuseum dat de uitvinding van witte chocolade ergens in de jaren 1930 door Nestle in Zwitserland is gedaan.
“Witte chocolade is zonder de cacaomassa. Die wordt enkel met cacaoboter gemaakt. Dat maakt witte chocolade eigenlijk ook duurder dan fondant chocolade.” “Bij de meeste chocolade wordt ook vanille toegevoegd en sojalecithine.
Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, daarom mag witte chocola eigenlijk geen chocola heten. Om witte chocolade te krijgen worden aan de cacaoboter suiker, melkpoeder en smaakstoffen (zoals vanille) toegevoegd.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
'Het klopt dat donkere chocolade, bestaande uit minstens 70% cacao, over flavanoïden (antioxidanten) beschikt. Deze antioxidanten zijn goed voor ons lichaam. Ze zouden het risico op hart- en vaatziekten verminderen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.