Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Hoewel het gebruik van een vriezer chocolade sneller kan laten uitharden, kan het wel leiden tot 'blooming', wat resulteert in verkleurde chocolade . Witte chocolade stolt over het algemeen sneller dan melk- of pure chocolade, en stolt in ongeveer 10-20 minuten. Aan de andere kant duurt het meestal 20-30 minuten voordat melk- en pure chocolade hard worden.
Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
Chocolade Candy Bars: 10 maanden tot 1 jaar . Peanut Butter Cups: 6 tot 8 maanden. Harde snoepjes: 1 jaar.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.
Bewaar het op een koele, droge plaats .
Wanneer chocolade op een constante temperatuur onder de 21°C (idealiter tussen de 18 en 20°C) en bij een luchtvochtigheid van minder dan 55% wordt bewaard, blijft de emulsie van cacaobestanddelen en cacaoboter maandenlang stabiel.
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Nee, omdat chocolade geen zuivere substantie is , heeft het geen vriespunt .
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Stop ze eerst in de koelkast en dan in de diepvries. Als je ze wil opeten, ga je omgekeerd te werk: haal ze uit de diepvries en stop ze in de koelkast. Aangezien je een ontdooid product nooit opnieuw mag invriezen, moet je je pralines vooraf in kleine porties verpakken. Zo haal je alleen uit wat je nodig hebt!
Ja, je kunt chocoladechips invriezen om hun houdbaarheid te verlengen . Zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaart om te voorkomen dat er vocht in komt en ze bederven.
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.
Ja, chocoladetruffels kunnen ingevroren worden !
Je kunt chocolade maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, zolang het maar in een luchtdichte verpakking zit . Wanneer je klaar bent om te eten, zet je de chocolade een dag in de koelkast en daarna op kamertemperatuur. Condensatie kun je voorkomen door het ingepakt te bewaren tot het op kamertemperatuur is.
De ideale kamertemperatuur om uw chocolade te bewaren is lager dan 21 graden Celsius (ergens tussen de 18 en 20 graden Celsius). Uiteindelijk zal te veel warmte uw chocolade laten smelten en te veel kou zal deze laten uitharden .
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Ontdooi bevroren chocolade altijd in de koelkast ; als het direct vanuit de vriezer op kamertemperatuur komt, zal er condensatie ontstaan en zal het uiterlijk en de textuur veranderen. Laat gekoelde chocolade altijd op kamertemperatuur komen voordat u ervan geniet; koude chocolade smelt niet en verspreidt de smaak niet zo goed.
Om ervoor te zorgen dat chocolade goed bevriest, moet het eerst tot 24 uur in de koelkast worden bewaard voordat het in de vriezer wordt gezet voor langdurige opslag . Wanneer de chocolade nodig is, doe je hetzelfde proces gewoon in omgekeerde volgorde, adviseert Taste of Home.
Doe je chocolade in een kom boven stomend water en roer tot het gesmolten is . Dit is de meest foolproof manier, maar als je weinig tijd hebt, kun je het altijd in de magnetron doen. Kook het 15 seconden, roer het en herhaal het proces.