Ongeopend zo'n twee tot vier maanden, geopend tot zes weken. Halfharde kaas zoals Hollandse jonge en jong belegen, abdijkazen en kruidenkazen gaat ongeopend één tot twee maanden mee, geopend is hij twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
Olijven bereiden & bewaren
Olijven uit blik of glas kun je na openen maximaal een maand in de koelkast bewaren.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Feta kan minstens een jaar bewaard worden, mits de kaas gekoeld bewaard wordt en de pekeloplossing na ongeveer drie maanden wordt vervangen. Probeer het binnen drie tot zes maanden op te eten/consumeren.
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Met witte, pluizige schimmel, getint met groen, is het smaakeffect minimaal en kan de schimmel veilig worden weggesneden zonder incidenten . Zwarte of grijze schimmel is minder wenselijk en u moet er meer van wegsnijden om kaas te verwijderen die mogelijk is aangetast.
Vacuümverpakte kaas bewaren in de koelkast
Als de verpakking netjes strak om de kaas blijft zitten na ontvangst, dan kunt u vacuümverpakte kaas zeker twee maanden bewaren in de koelkast. Als u het daarna uit de verpakking haalt, zal het stuk kaas zal nog net zo vers zijn als toen we het afsneden .
Deze kunnen tot 1 week goed blijven in de koelkast. Consumeer snel – Hoewel je de gevulde olijven van tevoren kunt bereiden, is het het beste om ze binnen 3 dagen te consumeren voor een optimale smaak en textuur.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Net als andere soorten kaas kan blauwe kaas bederven als deze niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om blauwe kaas goed verpakt in de koelkast te bewaren. Als blauwe kaas goed wordt bewaard, kan deze 3-4 weken in de koelkast worden bewaard. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen.
Als de houdbaarheidsdatum die op uw ongeopende pot olijven staat, korter (of veel korter) is dan twee jaar, kunt u er zeker van zijn dat de inhoud nog steeds 24 maanden houdbaar is .
Een ongeopend potje olijven kan tot 3 jaar goed blijven. Je kunt dus gerust een paar potjes in je voorraadkast zetten voor onverwacht bezoek.
In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven. Er vindt dan oxidatie plaats.
Feta zou vrij mild moeten smaken met een beetje pit, dus alles wat scherp is, is een direct teken dat het bijna over de datum is of het einde van zijn levensduur heeft bereikt . Een ander teken dat je het kunt herkennen, is de geur. Bedorven fetakaas heeft een gistachtige, onaangename geur die je snel opmerkt als je het alleen maar bekijkt.
Als u dus schimmel op een verse kaas ziet, kunt u deze beter weggooien ." Bepaalde verse kazen (zoals feta of mozzarella) die in vacuümverpakkingen worden verkocht, kunnen een houdbaarheidsdatum van een paar weken tot een paar maanden hebben, maar dat geldt alleen zolang de verpakking gesloten is gebleven.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont . Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Begin met een luchtdichte container of pot om de kaas zoveel mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan lucht , aangezien dit bederf kan versnellen. Zorg er ook voor dat deze container schoon en droog is voordat u de kaas erin doet om besmetting te voorkomen.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen. Wat mag er zeker niet ontbreken aan een heerlijke ovenschotel of kaasfondue?
De beste manier om de houdbaarheid van fetakaas te verlengen is om het te bewaren in olijfolie . Voeg wat van je favoriete kruiden en specerijen toe om het extra speciaal te maken. Deze methode houdt de romige kaas minstens twee weken vers in de koelkast.
Of je nu je feta verkruimelt, mengt, smelt of snijdt, het is beter als het in een vat met zout water heeft gelegen. Als je ons niet gelooft, probeer het dan eens in een opgeklopte feta dip, een gehakte salade of een bonen- en andijvie stoofpot . Elk feta recept zal de voordelen van de pekel plukken.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)