Witlof is een gezonde groente. Het bevat erg veel vitamine C. Daarnaast is deze groente rijk aan foliumzuur, dat goed is voor de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. Qua calorieën bevat 100 gram witlof zo'n 2 kilocalorieën, erg goed voor de lijn dus!
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert de zwelling . Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Samenvatting. Witlofkoffie is een drank die afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffiesurrogaat omdat het een vergelijkbare smaak heeft maar geen cafeïne bevat. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het ook enkele gezondheidsvoordelen kan hebben, en kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de stoelgang te verbeteren .
Er zitten 11 kilocalorieën in 1 opscheplepel (70 gram) witlof, gekookt.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk.
Er zitten 15 kilocalorieën in 1 struik (80 gram) witlof. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'witlof'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gekookte witlof bevat weinig calorieën en relatief veel mineralen (calcium, fosfor, magnesium) en voedingsvezels en dat draagt bij aan mooir tanden. Ook bevat witlof vitamine B3 en dat is prima voor je huid.
Uit een vier weken durend onderzoek bij 44 volwassenen met constipatie bleek dat het innemen van 12 gram cichorei-inuline per dag de ontlasting verzachtte en de stoelgangfrequentie aanzienlijk verhoogde, vergeleken met het nemen van een placebo (6).
Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden. Er zijn tal van manieren om witlof te beiden: rauw in de sla, gestoomd, gesmoord en zelf als soep.
Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden en is verkrijgbaar in rode en witte varianten. Hoewel het in Groot-Brittannië cichorei wordt genoemd, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS andijvie. De eenvoudige salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
De meest gebruikelijke verhouding tussen koffie en witlof is 80:20 . Koffiepuristen in India geven echter de voorkeur aan hun brouwsel zonder cichorei.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Foliumzuur heeft een gunstig effect op de maag- en darmflora en bevordert een gezonde zwangerschap. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd in witlof: zoals kalium, dat vochtafdrijvend werkt. Verder is de positieve werking van witlof voor diabetespatiënten bekend.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.