Bewaar groenten zoals aardappels, uien en knoflook op een donkere, koele en droge plaats, maar niet in de koelkast. Bewaar rauwe groenten nooit in afgesloten bakjes of plastic zakken. Ze hebben goede ventilatie nodig om vers te blijven; anders kunnen ze slijmerig worden en snel bederven.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Ze zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15 °C). In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed , terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden .
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Om ze vers te houden, was je de groenten goed, schil je ze indien nodig en snijd je ze in de gewenste grootte. Wikkel ze in vochtige papieren handdoeken en bewaar ze in een grote, afgesloten zip-top zak waar de lucht uit is geperst. De groenten kunnen tot twee dagen van tevoren worden bereid.
Papieren handdoeken
Papieren handdoeken en een luchtdichte container zijn de beste manier om sla te bewaren (zelfs gesneden romaine), maar het werkt ook goed voor paprika's en aardbeien. De handdoeken voeren vocht af terwijl de container bederf tegengaat.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn. * Bewaar de toppen, indien aanwezig, voor worteltop salsa verde.
Courgette: Was en hak, snijd of rasp 2 tot 3 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast.
Als je hier bent, zul je waarschijnlijk blij zijn om te weten dat je inderdaad aardappelen kunt schillen en snijden de dag voordat je ze wilt serveren — en dat het supermakkelijk is! Het enige wat je hoeft te doen is de kale aardappelstukjes onderdompelen in water en in de koelkast zetten (daarover later meer).
De beste manier om gesneden selderij te bewaren
Nu, als de stengels van selderij al gesneden zijn, is er een betere methode voor opslag . Eenmaal gesneden, verliezen de stengels sneller vocht, dus ze worden het beste bewaard in de koelkast in een afgesloten container, ondergedompeld in water. Dit houdt de stengels gehydrateerd en knapperig.
Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze ontdooid worden.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.