Witte chocolade 28 % (cacaoboter, suiker, magere MELKPOEDER, BOTERCONCENTRAAT, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; aroma's), suiker, palmolie, TARWEMEEL, magere MELKPOEDER, MELKPOEDER, gemalen HAZELNOTEN 5%, WEIPOEDER , TARWEZETMEEL, magere cacao 0,4%, zonnebloemolie, MELKEIWITTEN, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; ...
Superieure melkchocolade 40% (suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), suiker, magere melkpoeder, palmolie, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline, Op het totaal: melkproducten 33% (magere melkpoeder, melkpoeder: 27,5%, boterconcentraat 5,5%) - cacao ...
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade volgens kenners geen echte chocolade is.
Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter die afkomstig is van de cacaoboon, waar alle chocolade van wordt gemaakt. Witte chocolade is heerlijk romig en daarom past het perfect bij ijs.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Al met al is pure chocolade niet veel gezonder dan melk of wit. "Dat is goed nieuws voor liefhebbers van melk en witte chocolade want het maakt dus niets uit voor je gezondheid", aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. Het centrum vindt het belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid die je eet.
Eigenlijk is een lactosevrije chocolade eenvoudig te vinden. In principe bevat pure chocolade namelijk NOOIT melkpoeder. Dus is een pure chocoladeletter, een ChocoBar van pure chocolade of kleine chocolaatjes of blokjes van pure chocolade in het Chocotelegram(r) zijn altijd lactosevrij.
Donkere chocolade is een bron van flavonoïden, plantaardige stoffen die gelinkt worden aan een verkleind risico op hart- en vaatziekten. Een meta-analyse uit 2015 dat gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Heart toonde aan dat zij die meer chocolade aten een lager risico hadden op hartziekten en beroertes.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Kinderchocolade staat bekend om zijn romige melkchocolade met een vulling van melkcrème. Het heeft vaak een herkenbare, vriendelijke verpakking en is populair bij zowel kinderen als volwassenen vanwege zijn zachte en smakelijke smaak.
Het werd gelanceerd in 1968 door Michele Ferrero wiens droom het was om chocolade te maken die speciaal ontwikkeld was voor kinderen. Om een vertrouwensrelatie te bouwen met ouders, heeft Kinder altijd gestaan voor sterke waarden die vertegenwoordigen wat ouders belangrijk vinden in de zorg voor hun kinderen.
Mogelijk kunnen de chocolaatjes salmonella-infecties veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Volgens de Nederlandse Warenwet mag witte chocolade geen chocolade genoemd worden en ook niet als zodanig op de verpakking vermeld worden; wel toegestaan is de vermelding "witte chocolade".
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Het bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen, die met hun smaak en aroma zo kenmerkend zijn voor melk- of pure chocolade. Toch komen er wel degelijk cacaobonen aan de productie van witte chocolade te pas. De witte variant wordt namelijk gemaakt van cacaoboter: een vetstof die wordt gewonnen uit cacaobonen.
In de plaats daarvan is witte chocolade gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen. Omdat witte chocolade totaal geen cacaopoeder bevat, mist het de typische smaak en kleur van donkere of melkchocolade en heeft het eerder een romige, vanilleachtige smaak door de cacaoboter en de melkbestanddelen.
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.