Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Botanisch (plantkundig) gezien is avocado een vrucht van de avocadoboom en valt daardoor officieel onder fruit. Dit komt doordat het een grote bes is met één zaad (pit) erin. Daarnaast groeit de avocadoplant langer dan een jaar wat duidt op een fruitsoort.
AVOCADO'S ZIJN SUPERGEZOND
Zo bevatten avocado's meer kalium dan bananen, namelijk zo'n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium (kalium) is belangrijk voor een gezonde normale bloeddruk. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval reduceert.
De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige voor consumptie geschikte vrucht die ook wel advocaatpeer of, als hij eetrijp is, soms solange genoemd wordt. De naam avocado komt van het Nahuatl-woord ahuacatl, dat overigens ook 'teelbal' betekent.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan; Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het voeden van de goede darmbacteriën.
Mensen die regelmatig avocado eten (ongeveer een halve avocado per dag, wat meer kalium bevat dan een hele banaan) hebben vaker een smallere taille en wegen minder, zeggen onderzoekers die meer dan 17.000 Amerikaanse diëten hebben geanalyseerd.
Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Dit stuk fruit (juist, avocado is een fruitsoort) is namelijk een enorm goede bron van vezels en kalium, wat huidveroudering tegengaat. Daarnaast zit de groene rakker bomvol vitamine A wat helpt bij het zuiveren van de huid en het eenvoudiger kwijtraken van dode huidcellen.
Eerder werd al ontdekt dat avocado's je goede HDL-cholesterol verhogen. Dat is mooi, want dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit heeft de onderzoekers ertoe gebracht om, in een prospectief onderzoek, het verband tussen het eten van avocado en het risico op hartproblemen te bestuderen.
Ondersteunt je lever
Avocado bevat een bijzonder krachtige antioxidant: glutathion. Dit stofje helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Ook je lever gebruikt glutathion bij ontgifting.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E. Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Een gezond voedingspatroon is all about balans. Elke dag de helft van je calorieën halen uit avocado's is daarom nooit zo'n goed idee, maar een halve tot 1 avocado per dag is voor de meeste mensen een gezonde hoeveelheid.
Met andere woorden, avocadoconsumptie droeg niet bij aan gewichtstoename . Dagelijkse avocadoconsumptie kan zelfs gewichtstoename voorkomen, volgens een onderzoek uit 2019 in Nutrients. Bovendien ontdekte een onderzoek uit 2021 in The Journal of Nutrition dat het eten van een avocado per dag kan helpen om visceraal vet bij vrouwen te verminderen.
Een dagelijkse dosis avocado is goed voor je hart . Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die elke dag avocado's eten, hogere niveaus van HDL hebben, de "goede" cholesterol. Avocado's kunnen ook goed zijn voor je darmflora. Maar ze bevatten veel calorieën, dus houd je aan de aanbevolen portiegroottes.
Bananen zijn op meerdere manieren goed voor de gezondheid, terwijl avocado's een goede keuze zijn voor mensen die op dieet zijn. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat het eten van één banaan en een avocado per dag kan voorkomen dat de slagaders verharden, wat kan leiden tot hartziekten en de dood.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Wat hebben bananen en avocado's met elkaar gemeen? Zowel bananen als avocado's worden botanisch gezien als bessen beschouwd, omdat het vlezige vruchten zijn die afkomstig zijn van een enkele bloem met een enkele eierstok.
Te veel natrium wordt gezien als één van de hoofdoorzaken van hoge bloeddruk, en die verhoogt het risico op aderverkalking, beroertes, hartaanvallen en aanverwante narigheid. Avocado kan de kalium- en natriumniveaus in evenwicht brengen, en de bloeddruk omlaag brengen naar veilige waarden.
De avocado zit boordevol onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Het vermogen van de avocado om de kans op ontstekingen te verminderen, staat vast in de wetenschappelijke wereld. De term ontstekingsremmend is dan ook bij uitstek de passende omschrijving voor de avocado.
Avocado is een superfood vol vezels en essentiële voedingsstoffen, zoals kalium, die een gezonde spijsvertering bevorderen . Het is ook een voedsel met weinig fructose, dus het veroorzaakt minder snel gasvorming. Wees voorzichtig met portiegroottes als het gaat om voedsel zoals noten en avocado's.