In het nieuws. Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van 3 porties zuivel per dag je risico op hoge bloeddruk met 13% kan verminderen!
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Yoghurt, in welke vorm dan ook, is goed voor iedereen
"Hoe meer yoghurt je eet, hoe meer voordeel je krijgt." Dat komt omdat wanneer veteranen meer yoghurt aten, van welke soort dan ook, hun HDL-cholesterol hoger was en hun triglyceriden lager. Triglyceriden zijn een soort vet in het bloed die het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
De onderzoekers suggereren dat het verhogen van de dagelijkse yoghurtconsumptie met één niveau in verband werd gebracht met een verlaging van de SBP met 1,44 mm Hg. Bijvoorbeeld, het verhogen van de dagelijkse hoeveelheid yoghurt die u eet van 2 tot 4 keer per week naar 5 tot 6 keer per week kan gunstig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk ( 32 ).
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Griekse yoghurt is rijk aan mineralen die helpen uw bloeddruk te verlagen, zoals calcium, magnesium en kalium. Talrijke studies hebben een verband aangetoond tussen yoghurtconsumptie en een verlaagd risico op hoge bloeddruk.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Yoghurt kan dit verhelpen. Met de vier hierboven genoemde aanbevolen tijden zijn de beste opties om yoghurt te consumeren 's ochtends of op een lege maag . Dit komt omdat de goede bacteriën of probiotica in yoghurt de dikke darm levend moeten bereiken om de spijsverteringsefficiëntie en gezondheid te behouden.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beveelt drie kopjes zuivel per dag aan (inclusief yoghurt, roomkaas, magere melk) voor mensen ouder dan negen jaar. Dus als mensen binnen de aanbevolen limieten blijven, zal yoghurt hen helpen gezond te blijven .
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Voedselgevoeligheid en -intoleranties
Als u lactose-intolerant bent en zuivelproducten eet, kan dit leiden tot een ophoping van overtollig gas, wat pijn op de borst veroorzaakt .
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Leeftijd. Je bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Al vanaf 40 jaar is je kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt.
Het DASH-dieet werkt. Bij de meeste mensen kan het ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt, zonder medicijnen. Bij mensen met een hoge bloeddruk scheelt dit soms wel 20 mmHg! Daarnaast verlaagt het DASH-dieet ook het risico op hart- en vaatziekten.
Je gemiddelde yoghurt bevat een mix van mineralen die helpen de bloeddruk te reguleren : calcium, magnesium en kalium. Zoals Harvard Health Publishing opmerkt, speelt elk van deze drie mineralen een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedstroom door het lichaam.
Kwark voorkomt de vorming van cholesterol en voorkomt zo hoge bloeddruk en hypertensie . Regelmatig kwark consumeren in het dieet helpt het risico op een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk te minimaliseren, en verbetert zo de gezondheid van het hart. Zorg ervoor dat u magere zelfgemaakte kwark hebt.
Uit sommige onderzoeken is gebleken dat het drinken van ongeveer 2 kopjes bietensap per dag of het slikken van nitraatcapsules de bloeddruk verlaagt bij gezonde volwassenen.