Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Onthoud dat appels, net als veel fruit, gevoelig zijn voor ethyleengas dat wordt afgegeven door sommige groenten en fruit, zoals bananen.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Appelbehandelingsmethode: Honingwater
Voor deze methode roerde ik 1 eetlepel honing per kopje kraanwater op kamertemperatuur erdoor, weekte de plakjes vijf minuten en spoelde ze vervolgens af in een vergiet onder stromend kraanwater. De appelschijfjes bleven 12 uur vers, zowel op een bord als in een zak.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Als je de plakjes appel in een plastic bakje of zakje bewaart, zodat het resterende vocht niet kan verdampen, drogen de plakjes snel uit en worden ze bruin.
Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Je kunt de rauwkost ongeveer 2-3 dagen in een afgesloten luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
voorkomen dat je gesneden appels snel verkleuren, is het aan te raden om ze zo snel mogelijk in een luchtdichte snackdoos of lunchbox te plaatsen. Het B. box gamma doet dit perfect! Je minimaliseert op die manier blootstelling aan zuurstof en je appels blijven langer vers en lekker.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
3. Papieren handdoeken . Papieren handdoeken en een luchtdichte container zijn de beste manier om sla te bewaren (zelfs gesneden romaine), maar het werkt ook goed voor paprika's en aardbeien. De handdoeken voeren vocht af terwijl de container bederf tegengaat.
Snijd je appels, week ze in water en zet de nog wekende appels in de koelkast. Ze blijven minstens zes uur vers , wat dit een geweldige methode maakt als je appels voorbereidt om de volgende dag te gebruiken.
Wij bereiden de appels het liefst voor als we de crisp maken, maar je kunt ze ook van tevoren voorbereiden . Schil en snijd de appels en meng ze met citroensap, doe ze stevig in diepvrieszakken en bewaar ze maximaal een dag in de koelkast.
Dit staat bekend als enzymatische bruining. Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap . Gebruik een commercieel anti-verkleuringsmiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Ja, je kunt hele appels invriezen zonder de schil eraf te halen of het klokhuis te verwijderen. Dit is een goede manier om appels in te vriezen wanneer je niet veel tijd hebt, maar houd er rekening mee dat je meer vriescapaciteit nodig hebt om ze op te slaan wanneer ze heel zijn.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen.