Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
Producten die kunnen schiften, zoals room en slagroom, kan je ook niet invriezen. Ook zachte kazen zoals ricotta en mozzarella zullen schiften bij het ontdooien. Ten slotte kan je krokante ingrediënten zoals gebakken frietjes of chips ook niet invriezen.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Soep met melk of room invriezen.
Hoewel niet-zuivelmelk zoals kokosmelk iets beter blijft, zullen soepen die ermee zijn ingevroren ook niet hetzelfde zijn als ze worden ontdooid. Volg deze tip: Houd alle zuivel- of niet-zuivelmelk of room achter als u een soep invriest die erom vraagt .
Na slechts 20 minuten meng je de ingrediënten tot ze bedwelmend glad zijn en krul je je op met een grote kom warme, romige soep – zonder schuldgevoel! Dit romige Butternut Soup-recept is gemakkelijk van tevoren te maken en in te vriezen voor stressvrije diners of lunches gedurende de week.
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Pompoensoep kun je tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Laat de soep afkoelen en doe hem daarna in luchtdichte doosjes.
Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en doe de soep vervolgens in diepvriesbestendige luchtdichte containers. Zorg ervoor dat er wat ruimte bovenin overblijft voor uitzetting. Voor het beste resultaat wordt pompoensoep het beste ingevroren zonder room of toevoegingen zoals croutons.
Door de soep na het ontdooien flink te kloppen (of opnieuw te mixen) kan de vloeistof weer emulgeren. Soepen met kokosmelk kunnen prima worden ingevroren en ontdooid ! Vraagt uw recept om verse kruiden toe te voegen aan het einde? Vries in zonder, en voeg verse kruiden toe wanneer u ontdooit en opwarmt.
Invriezen destabiliseert room. Bij het ontdooien loop je het risico dat de room zich scheidt (met water aan de ene kant en vet aan de andere kant). Er is echter geen reden waarom je gerechten met room niet kunt invriezen . Dit komt omdat ze 'beschermd' worden door de andere ingrediënten in je recept.
Romige zeevruchtensoep bewaren en invriezen
Overgebleven zeevruchtensoep blijft 3-4 dagen goed in de koelkast. Zeevruchtensoep kan ook in een luchtdichte container tot 4 maanden worden ingevroren . Ontdooi in de koelkast en verwarm op het fornuis, roer goed tijdens het opwarmen.
Het is ideaal om soep op basis van room op het fornuis op te warmen, omdat je de temperatuur kunt regelen. Doe het in een pan en zet het fornuis op laag vuur, waarbij je de soep af en toe roert . Zodra er stoom naar de oppervlakte stijgt, betekent dit dat het voldoende is opgewarmd.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Warm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas op laag vuur op, roer regelmatig . Koken kan ervoor zorgen dat ingrediënten zich scheiden. Ontdooi soepen in de koelkast en gebruik ze direct.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak. Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.
Soep met melk, room of crème kan schiften. Verwarm de soep al roerend en de witte vlokken zullen verdwijnen. Pasta, rijst en vermicelli zwellen op in water.
Als er slagroom in de curry wordt gebruikt, kun je het goed invriezen .
Veel recepten vragen om zuivel, zoals zure room, om de soep zijn romige textuur te geven. Zuivelsoepen zijn niet goed in te vriezen ; de textuur zal niet erg aantrekkelijk zijn.
Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.