Gebruik de schil
Als je de schil goed boent (en beter nog: biologische sinaasappels koopt), kun je het rasp van de schil gebruiken voor jus, sausjes en gebak. En zelfs voor soep, zoals in deze mooi oranje tomaten-sinaasappelsoep.
Kortom, als u niet de mogelijkheid heeft om binnen een paar minuten een sapje te drinken, is de beste manier om vers fruit, en dan met name sinaasappelen, te consumeren , vers, in zijn geheel en in partjes, na het schillen, bij voorkeur in de ochtend of als energieke snack tussen de maaltijden door .
Eerst verwijder je met een heel scherp mes de boven- en onderkant van de vrucht, waardoor je ze mooi rechtop kunt zetten en kunt zien hoe dik de schil is. Daarna wordt de schil tot op het vruchtvlees volledig weggesneden, van boven naar onder, zodat er niets meer van het witte gedeelte van de schil overblijft.
Sinaasappels zijn populair vanwege hun natuurlijke zoetheid, de vele verschillende soorten die beschikbaar zijn en de diversiteit aan toepassingen. Bijvoorbeeld, een persoon kan ze consumeren in sappen en marmelades, ze in hun geheel eten of de geraspte schil gebruiken om een pittige smaak toe te voegen aan taarten en desserts .
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Hierbij is de kleur zelf niet belangrijk, maar de helderheid. Ook moet hij stevig aanvoelen. Veert de schil ietsje mee als je erop drukt? Dan is de sinaasappel perfect rijp.
Spoel de sinaasappel af, leg hem op zijn kant en gebruik een koksmes om hem verticaal doormidden te snijden (zoals je zou doen om partjes te maken). Leg een helft met de snijkant naar beneden en gebruik je mes om horizontale plakjes van 1/4 inch dik over de hele lengte van de sinaasappel te snijden.
Hoe weet ik of een sinaasappel niet meer goed is? De sinaasappel is uitgedroogd, heeft weinig smaak of is beschimmeld. Dit bederf herken je door je zintuigen goed te gebruiken: goed kijken, ruiken of zelfs proeven. Sinaasappels zijn lekker zoals ze zijn.
De vitamine C in sinaasappelen helpt je lichaam op veel manieren: Beschermt je cellen tegen schade . Helpt je lichaam collageen aan te maken, een proteïne dat wonden heelt en je een gladdere huid geeft. Maakt het makkelijker om ijzer op te nemen om bloedarmoede te bestrijden.
Over het algemeen geldt dat als u graag sinaasappels eet en ze geen ongemak veroorzaken, u ze prima kunt eten als onderdeel van uw avondmaaltijd of tussendoortje .
Close-up shot van handen die een heerlijke fruitsalade mixen. Close-up shot van handen die een heerlijke fruitsalade mixen. Sinaasappels zijn een fantastische bron van vezels en vitamine C. Wanneer ze op een lege maag worden geconsumeerd, kunnen ze de spijsvertering verbeteren en uw immuunsysteem versterken .
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
🍊Vezelig fruit 🍊 sinaasappels hebben merg en vezels die erg moeilijk te kauwen en door te slikken zijn . Het sap is erg dun en beweegt snel in de mond. Het hanteren van dunne vloeistoffen in de mond en keelholte vereist snelle en nauwkeurige slikactivering.
Sinaasappel staat op plek 5 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.
Zet de sinaasappel op de snijplank en snij in een ronde beweging de schil af. Zorg dat je gelijk het wit onder de schil weg snijdt. Zo ga je de sinaasappel rond tot zijn jasje uit is. Nu neem je de sinaasappel in de vrije hand, in de andere hand het koksmes, en nu kun je de partjes uit de sinaasappel wippen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Een sinaasappel eten
Als je een sinaasappel met de hand wilt eten, schil hem dan gewoon met je vingers of een dunschiller, breek de partjes uit elkaar en eet ze op . Je kunt de partjes ook toevoegen aan een salade of ander gerecht voor een beetje frisse citrussmaak.
De kleur van een sinaasappel kan je veel vertellen. "Ongeacht de variëteit, een rijpe sinaasappel zou een dunne, levendig gekleurde schil moeten hebben met een frisse, aromatische geur ," zegt Nicole Stefanow, MS, RDN, een culinaire diëtiste en voedingsdeskundige. Sommige rijpe sinaasappels kunnen nog een beetje groen zijn, maar ze zouden voornamelijk feloranje van kleur moeten zijn.
Sinaasappels zijn beschikbaar van november tot en met juni. Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft meer vezelig vruchtvlees en leent zich beter om uit te persen.
Oogsttijd: Sinaasappelen hebben een zeer lange rijpingsperiode nodig. Vroegrijpe soorten verschijnen vanaf september op de markt en de laatste ongeveer vanaf maart. De vruchten van alle soorten kunnen enkele maanden aan de boom “bewaard” blijven, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Echter eten veel mensen vaak twee mandarijnen, omdat dit als een stuk fruit telt. Dus dan verschillen deze twee soorten fruit weer niet zo. Als je op het internet zoekt naar welke fruitsoort gezonder is, lijkt de sinaasappel te winnen. Het bevat namelijk onder andere iets meer vitamine C, vezels en foliumzuur [10].