Als er één groente typisch Nederlands is, dan is het wel de bloemkool.
Oer-Hollands: andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool.
Boerenkool, groene selderij, knolselderij, meiraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool, wortel.
Hier zijn enkele voorbeelden: Aardappel: Een veelzijdige groente die in talloze gerechten gebruikt kan worden, van stamppot tot frietjes. Bloemkool: Perfect voor zowel traditionele gerechten als moderne creaties zoals bloemkoolrijst of een bloemkoolbodem voor pizza. Wortel: Zoet en knapperig.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.
Onze koffiebonen
Bij De Laat Coffee zijn de Arabica bonen en Robusta bonen. Alle koffiebonen zijn 100% geselecteerd op de beste kwaliteit voordat ze in onze melanges komen. Onze melanges komen uit van plantages uit Brazilië, Colombia, Ethiopië, Vietnam en Guatemala.
Zowel in Azië en Zuid- en Midden-Amerika als in tropisch Afrika worden bana- nen geteeld voor lokale consumptie of voor de wereldhandel, maar de oor- sprong van de plant moet gezocht worden in de regenwouden van tropisch Azië. Daar groeien de wilde voorouders waaruit de eetbare bananen zijn ontstaan.
Typisch Hollands
De oer-Hollandse aardappel voert de lijst aan met 55 procent, daarna volgt boerenkool met 21 procent. Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.
In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld. Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland.
De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauw bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De Nederlandse naam is afgeleid van 'aspergieboontjes'. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend.
Een deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem. Onder andere bruine bonen, kapucijners en kievietsbonen komen uit Nederland. Kikkererwten komen uit Turkije, Rusland en Canada. Linzen komen uit China, Canada of Turkije.
Bij HAK komt minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant, waar onze groenten worden verwerkt. Bruine bonen en velderwten komen bijvoorbeeld uit Zeeland en de rode kool onder andere uit het Land van Heusden en Altena.
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
De aardappel is een groente. Je eet de vruchten van een plant die in het geval van een aardappel toevallig onder de grond groeien. Dat doet een wortel, een knolselderij en zelfs een pinda ook, dus zo bijzonder is dat niet.
Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten.