Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Bij het blancheren kookt het product in ruim water. De verhouding van het water is 10 liter tegenover 1 kilo product. Bij het blancheren kookt het product in ruim water.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Hoe moet je sperziebonen blancheren? Simpel: breng een pan water aan de kook, voeg een snuf zout toe en blancheer de sperziebonen 2-3 minuten in het kokende water. Na het blancheren giet je het water af en dompel je de sperziebonen in ijswater om het kookproces te stoppen.
Om sperziebonen te blancheren, vul je een grote pan met water, zet je het op hoog vuur en breng je het aan de kook. Zout het water (per liter water, schat een eetlepel koosjer zout), wat de sperziebonen tot leven brengt en hun smaak verbetert. Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten.
Blancheer ze, voor het invriezen, 2 minuten in kokend water. Gesneden snijbonen of pronkbonen en prinsessenbonen worden ook nog gezouten.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Denk aan het blancheerwater als een pekel. Je hebt ongeveer 1½ kopje koosjer zout per gallon water nodig.
Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Blancheren kan tussen de 1 en 15 minuten duren bij een temperatuur van 160 tot 212 graden Fahrenheit. Het gebruik van een magnetron om groenten te blancheren voor het inmaken wordt afgeraden door het National Center for Home Food Preservation omdat het ongelijkmatige blanchering kan veroorzaken.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Kent u blancheren? Een al lang bekende techniek – die in feite tussen stomen en koken in ligt – is blancheren, dat ook wordt gebruikt voor het invriezen van groente voor later gebruik. Het is een mooie manier om groente te bereiden.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Hoeveel zout per dag je nodig hebt, is voor ieder lichaam anders. Laten we uitgaan van een gemiddelde van minder dan 6 gram zout per dag. Voor een sporter wordt aangeraden om 0,075 gram zout per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren.
Om te conserveren heb je minimaal tussen de 2% en 3% zout nodig dat is respectievelijk 20 gram en 30 gram per kilo vlees + het gewicht van de vloeistof. In dit recept wordt in totaal 3 kilo (=liter) water gebruikt en 2 kilo vlees samen is dat 5 kilo, de hoeveelheid zout is in totaal 245 gram dat is 4,9% zout.
Vul een grote pan met zestien kopjes water en een tot twee eetlepels zout . Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Voeg vier kopjes rauwe wortels toe aan de pan met kokend water. Stel een timer in op drie minuten voor gesneden wortels of vijf minuten voor hele babywortels.
Bij nat pekelen kun je de vuistregel van ongeveer 80 gram zout per liter water aanhouden. Hier kun je allerlei ingrediënten aan toevoegen, denk aan laurierblaadjes, viskruiden, of wat zoeters zoals ketjap of honing.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Om in te vriezen, maak de bonen schoon en verwijder de uiteinden. Je kunt de bonen heel laten, ze in stukken van 1-2 inch snijden of ze in reepjes snijden. Blancheer ze in kokend water of stoom ze 3-4 minuten , laat ze afkoelen in ijswater, laat ze uitlekken, verpak ze in diepvrieszakken of -containers en vries ze in.