Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
De meeste zonnebloemolie is niet meer natuurlijk. Het komt oorspronkelijk van een plant, maar is daarna zwaar bewerkt, waardoor het ongezond wordt. Hetzelfde geldt trouwens voor sojaolie, arachideolie, palmolie en koolzaadolie.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Zeer geraffineerde oliën zoals canola-olie, maïsolie en sojaolie ondergaan een raffinageproces om hun houdbaarheid te verlengen en ze een neutralere kleur en smaak te geven. Dit proces, dat bleken en deodoriseren omvat, ontdoet de olie van nuttige verbindingen zoals polyfenolantioxidanten en vitamine E.
Er worden negatieve gezondheidsclaims aan zaadoliën verbonden, omdat mensen zaadoliën associëren met chronische ontstekingen , de hoofdoorzaak van talloze ernstige ziekten.
Het is wel aangetoond dat omega 6-vetzuren, zoals zonnebloemolie, je risico op hartziekten verlagen in vergelijking met verzadigde vetzuren, zoals kokosvet. Daarom kies je beter voor zonnebloemolie, zelfs opgewarmde, dan voor kokosvet.
Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Zonnebloemolie bevat veel omega 6 wat juist ontstekingsbevorderend kan werken. Hierdoor zijn beide oliën niet met elkaar te vergelijken.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bij frituren is het essentieel om een olie te gebruiken die goed bestand is tegen hoge temperaturen. Geraffineerde zonnebloemolie heeft een hoog rookpunt, ideaal als frituurvet. Maar wil je echt gezond bakken, dan is het misschien een idee je frituurpan plaats te laten maken voor een airfryer.
Zonnebloemolie bevat veel van het omega 6-vetzuur linolzuur. Omega 6-vetzuren verlagen je cholesterolgehalte en verbeteren je bloedsuikerspiegel. Toch genieten deze vetten niet dezelfde positieve reputatie als omega 3-vetten. De meeste mensen krijgen meer omega 6 binnen dan omega 3.
Zaadoliën zijn sterk bewerkt .
Industriële fabrikanten gebruiken hoge temperaturen, mechanische druk, chemische deodoranten en op petroleum gebaseerde oplosmiddelen om oliën uit zaden te extraheren. Dit ontdoet de olie effectief van voedingsstoffen en antioxidanten, terwijl er schadelijke transvetten ontstaan.
Hydrateert en voedt de huid
Zonnebloemolie is een rijke bron van essentiële vetzuren, zoals linolzuur en oliezuur. Deze vetzuren zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huidbarrière. Een gezonde huidbarrière helpt de huid gehydrateerd te houden en te beschermen tegen schade door omgevingsfactoren.
Beide oliën hebben hetzelfde voedingsprofiel, maar houtgeperste pindaolie heeft een betere verhouding van essentiële vetzuren dan zonnebloemolie . Pindaolie voegt ook smaak toe aan gerechten, terwijl zonnebloemolie perfect opgaat in gerechten zonder dat het opvalt. Ze hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen en zijn ideaal voor koken op hoge temperatuur.
Olijfolie is een van de gezondste opties als je overweegt welke olie het beste is voor een hartpatiënt. Het zit boordevol antioxidanten die de bloedsomloop kunnen verbeteren, een gezonde darmflora kunnen bevorderen, je immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen.
Wat betreft vitaminen en mineralen, bevatten zowel olijfolie als pindaolie vitamine E. Olijfolie bevat echter ook andere gezonde stoffen, waaronder andere vitaminen, antioxidanten, polyfenolen en meer. Als gevolg hiervan biedt olijfolie meer veelzijdige gezondheidsvoordelen dan pindaolie .