Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wel of niet warm eten koud zetten? Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren. Vis en seafood: Vis en zeevruchten bederven snel, dus het is het beste om ze zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te plaatsen.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Gekookte, in stukken gesneden kip is het lekkerst als u hem twee dagen of korter in de koelkast bewaart; hele, gekookte kip drie dagen of korter . Bewaar verse, ongekookte kip op een lage plank in de koelkast, zodat hij niet op andere items druppelt. Voor het gemak en om vriesbrand te voorkomen, wikkelt u afzonderlijke stukken in folie of plastic zakken.
Hoe u gekookte kip in de koelkast kunt bewaren. Zodra de kip gekookt en afgekoeld is, zet u deze binnen 2 uur na het staan op kamertemperatuur in de koelkast. Bewaar overgebleven kip in een luchtdichte container in de koelkast (bij 40 F of lager). Zorg ervoor dat u de container labelt met de datum en inhoud.
Doe het warme eten in kleinere bakjes of snijd grote stukken eten in kleine stukjes . Als kanttekening: roestvrij staal geleidt warmte van eten sneller dan plastic. Als je eten dan nog heet is of zelfs heel warm, zet de bakjes dan in een ijswaterbad.
Nadat u de kipfilets gaar hebt gebakken, laat u ze minimaal 10 minuten rusten voordat u ze aansnijdt. Zo blijven de sappigheid en smaak behouden.
Dat betekent dat nadat kip is gekookt, deze warm moet worden gehouden (140°F of warmer) om te voorkomen dat bacteriën op uw voedsel groeien voordat u het eet of in de koelkast bewaart . Gekookte kip moet binnen maximaal 2 uur na het koken of na het verwijderen uit een apparaat om het warm te houden, in de koelkast worden bewaard.
Kip bewaren in de koelkast
Kip bewaren voor gebruik in de nabije toekomst? Het is niet nodig om het in de vriezer te bewaren — het is prima om rauwe kip (geheel of in stukken) 1-2 dagen in de koelkast te bewaren . Als je restjes hebt met gekookte kip, kun je verwachten dat die 3-4 dagen in de koelkast houdbaar zijn.
Thuis, plaats kip direct in een koelkast die een temperatuur van 40°F of lager handhaaft. Gebruik het binnen 1 of 2 dagen, of vries het in bij 0 °F. Als het continu bevroren wordt gehouden, is het onbeperkt veilig. De kwaliteit van het gevogelte kan afnemen naarmate het langer bevroren is.
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Als u een warme rotisserie-kip mee naar huis neemt, maar niet van plan bent om deze meteen te gebruiken, kan het verleidelijk zijn om de kip direct in de koelkast te zetten. Warm eten in de koelkast zetten kan de temperatuur verhogen, waardoor andere voedingsmiddelen vatbaarder worden voor bacteriegroei . Laat de kip eerst afkoelen.
De koelkast is uw bondgenoot als het gaat om het bewaren van ontdooide kip. Volgens voedselveiligheidsnormen kan kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast altijd onder de 4°C blijft. Dit vertraagt de groei van bacteriën aanzienlijk.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Laat je kip altijd minstens 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Zo krijg je een sappige kip die een stuk makkelijker te snijden is. Voor een sappigere kip haal je hem een uur voor het koken uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen. Deze regel geldt voor al het vlees dat je braadt.
Ja, mits je de bovenstaande regels voor het koelen en invriezen kort na het koken hebt gevolgd, kun je ontdooide gekookte kip koud eten - je hoeft het niet opnieuw op te warmen. Zorg ervoor dat je het 's nachts in de koelkast laat ontdooien en eet het binnen een dag na het ontdooien.