Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Pepermuntthee staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag en kan helpen bij het verminderen van maagzuur. Daarnaast kan gemberthee ook nuttig zijn, omdat gember bekend staat om zijn maagkalmerende eigenschappen. Het is altijd het beste om met een arts te overleggen als je regelmatig last hebt van maagzuur.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering. Zo houd je je buik gezond! Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen.
Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen. Een klein beetje eten voordat je gaat hardlopen of als je je misselijk voelt kan helpen, maar de beste methode is toch regelmatig wat yoghurt te eten.
Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel. Deze producten bevatten geen lactose en zijn daarom beter verteerbaar dan bijvoorbeeld pindakaas of chocoladepasta.
Tips en adviezen bij overgevoelige maag
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Koffie, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Als deze voedingsmiddelen problemen veroorzaken, kunt u deze beter niet gebruiken. Stop met roken.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Melk, kaas en ei:
Toegelaten: jonge hollandse kaas, jonge hoevekaas, smeerkaas, platte kaas. Geroerd, gepocheerd, zacht gekookt ei. Volle, halfvolle of afgeroomde melk, yoghourt, karnemelk en room.
Een glas sinaasappelsap bevat meer calorieën dan een hele sinaasappel. Terwijl een echte sinaasappel meer dan het vierdubbele aan vezels op de teller zet. Een hele sinaasappel helpt dus tegen de trek, is goed voor de spijsvertering en net zo lekker!
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Voordelen van kiwi na het eten
Dan eet je immers soms voedsel waar je lichaam niet aan gewend is en eventueel slecht op reageert. Kiwi's hebben dan “gunstige effecten op het maag-darmkanaal, waardoor de buikontsteking die verband houdt met spijsverteringsproblemen, obstipatie en verstoring van de darmflora verbetert”.
Toegelaten. Wit goed doorbakken brood, geroosterd brood, toast, beschuit, cornflakes, rice crispies, rijst, macaroni, spaghetti. Droog gebak: beschuit, cake, droge koekjes zoals petit-beurre, rachet, knappertjes e.d. Gezeefde havermout.
,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Water drinken vermindert de zuurtegraad die door de maag wordt geproduceerd en voorkomt zo een opgeblazen gevoel. Bovendien helpt het bij de spijsvertering. Dat geldt trouwens voor plat én voor licht bruisend water. Probeer wel telkens kleine slokken te nemen en drink dus geen volledig glas in een keer.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
U kunt het beste medicijnen gebruiken die de productie van maagzuur verminderen. Voorbeelden zijn omeprazol en pantoprazol.