Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Gebruik zo'n 1 tot 6 theelepels cacaopoeder per dag gemixt door je smoothie, shake of toetje.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Cacao eten voor het slapengaan is een heel goed idee . De alkaloïde inhoud helpt je om te kalmeren en stress te verminderen, perfect om je te helpen een goede nachtrust te krijgen! Hoe zit het met cadmiumgehaltes in cacao? Cadmium komt samen met andere zware metalen van nature voor in de grond, maar kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lepel de cacao in een drinkbeker. Giet er een beetje water bij, net genoeg om de cacaopoeder te bedekken . Meng met een lepel tot het dik en romig is. Giet de rest van het hete water erbij, terwijl u voorzichtig roert.
1 eetlepel (7 gram) cacaopoeder bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Antioxidanten in cacao
Cacao bevat namelijk grote hoeveelheden van zogeheten flavanolen; een soort polyfenolen. Net als polyfenolen werken deze stoffen als antioxidant. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zorgt deze eigenschap er onder meer voor dat polyfenolen dus zouden kunnen bijdragen aan het beperken van uv-schade.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Voeg 30 tot 60 gram cacao per persoon toe. Voor extra smaak en spirituele diepte kun je natuurlijke zoetstoffen zoals honing of agave en specerijen zoals kaneel, vanille, een snufje chili of cayennepeper toevoegen.
Je kunt 100% cacao chocolade rauw eten of gemengd in eten, zoals gebakken goederen . Je kunt het ook mengen met suiker en melk om melkchocolade te maken.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Het is uitzonderlijk rijk aan cacaoflavanolen, een plantaardige antioxidant waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat deze een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, van het verminderen van vermoeidheid en moeheid tot het verbeteren van de gezondheid van het hart, de cognitieve functie en het reguleren van de bloeddruk .
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Drink cacaopoeder een half uur voor elke maaltijd , drink nog een thee een uur na een maaltijd en drink geen water tussen de maaltijden door. Je kunt ook gewoon drinken tijdens je menstruatie. Bovendien is cacaopoeder een antioxidant, regelmatig drinken is erg goed voor de huid.
Absoluut! De smaak van cacaopoeder in koffie is een smaakvolle verwennerij die een geweldig alternatief is voor de gewone kop koffie. Door cacaopoeder aan koffie toe te voegen ontstaat de beroemde Mocha, die een licht bittere en chocoladeachtige smaak geeft, die een respectabele plek heeft verdiend in veel koffieshops als favoriet bij fans.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname eerder op de dag te doen.
Cacaopoeder bevat verschillende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat het "verslavend" aanvoelt . Theobromine is echter de belangrijkste verbinding die in cacao wordt aangetroffen. Ook bevat pure chocolade hogere hoeveelheden van deze stoffen vanwege het hogere cacaogehalte. Anandamide: Bindt zich aan receptoren in de hersenen, de cannabinoïde receptor.
Cacao en chocolade worden gemaakt van cacao, naast de voedingswaarde, zal het te veel gebruiken, misbruik ervan ook slapeloosheid veroorzaken. Omdat cacao een hoeveelheid cafeïne bevat - dit is een stimulerende verbinding die het vermogen van de hersenen om te functioneren vergroot, waardoor je altijd wakker bent en moeilijk in slaap valt .