Het is belangrijk dat de bodem constant vochtig is. Vooral de eerste weken na het zaaien mogen de wortelzaden niet uitdrogen, anders kunnen ze niet goed ontkiemen. Geef je planten daarom voldoende water. Als de regen uitblijft, kan je 2 tot 3 maal per week water geven.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven.
Denk hierbij aan wortelen, aardappelen, bonen, uien, broccoli en bloemkool. Zijn je planten klein gebleven, kan dit liggen aan een slechte bodemstructuur maar vaak aan te weinig water. Goed ingewortelde groenten zoals prei, selder, knolselder, sluitkolen, snijbieten, pastinaken en spruiten hebben minder water nodig.
Vooral voor vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommers, pompoen en courgette is voldoende water essentieel voor een goede vruchtontwikkeling. Spinazie, sla en radijs kunnen helemaal niet tegen droogte, dus zorg voor voldoende vocht.
6. Welke planten kweek je? Verschillende groenten hebben verschillende waterbehoeften. Bonen, maïs, pompoen en komkommers zijn de groenten die het meest water nodig hebben.
Als ze te weinig water krijgen, zullen de bladeren krullen. Maar let op : als je teveel water geeft na een hete dag, kunnen de vruchten barsten. Zorg er daarom voor dat de aarde rondom de plant goed vochtig is en geef altijd water aan de voet van de plant – niet op de bladeren.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Net na het planten is het noodzakelijk om de grond goed vochtig te houden. Ook daarna houdt sla van een flinke slok water, bij droogte is het dus goed om regelmatig water te geven.
De tuin kan zeker wel 4 dagen zonder water (als het niet te warm is), maar als er na deze dagen nog steeds geen water wordt gegeven, is het klaar met je plantjes.
Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Gebruik regenwater
In kraanwater zit veel meer kalk, waardoor voedingstoffen minder goed opgenomen kunnen worden door de planten. Geef je de planten enkel regenwater, bijvoorbeeld water wat je hebt opgevangen in een regenton, dan ga je merken dat de planten veel sterker en groter worden.
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren . Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Goed ingewortelde groenten zoals prei, selder, knolselder, sluitkolen, snijbieten, pastinaken en spruiten hebben minder water nodig. Vruchtgroenten zoals tomaten, komkommers, paprika's, pompoenen en courgette hebben regelmatig water nodig.
Er is een groot verschil in het gebruik van water in de verschillende teeltmethoden, van 60 liter per kg tomaat op een open veld in een mediterraan land tot 4 liter in een gesloten Nederlandse kas voor dezelfde kg tomaten 🍅. De 15 liter tomaten is het gemiddelde gebruik in de moderne kas van vandaag de dag.
Verwelkende of hangende bladeren
Het is normaal dat planten verwelken als ze niet genoeg water krijgen. Dit gebeurt omdat de plant meer water uitzweet dan dat hij drinkt, waardoor bladeren hun stevige structuur verliezen.
Ondersteun de plant daaromdoor middel van een stok van minimaal 1 meter hoog. Zet de stok dicht bij de plant en diep in de grond, zodat hij stevig staat. Zodra er meer tomaten groeien komt er namelijk best wat gewicht op de plant. Als de plant 20-30 cm hoog is, bind je de dikke steel vast aan de stok.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Kies daarom een zonnige locatie in je tuin waar de tomaten minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese, waarbij suikers worden geproduceerd. Hoe meer suikers de plant maakt, hoe meer de tomatenplant in de vruchten kan stoppen. Dit draagt bij aan hun zoetheid.
De tekenen van overbewatering van tomatenplanten zijn gele, geblaarde of verwelkte bladeren . Stengels kunnen ook geel worden. Om te controleren of u te veel water geeft, steekt u uw vinger in de grond om te beoordelen hoe nat deze is. Als het drassig aanvoelt, vooral na een droge dag, dan hebben uw tomatenplanten absoluut te veel water gekregen.
Het overtollige vocht zorgt ervoor dat de wortels geen zuurstof meer kunnen opnemen, waardoor de plant gaat hangen . 2. Vergelende bladeren: Als u ziet dat de bladeren van uw tomatenplanten vergelen of lichtgroen worden, kan dit een teken zijn van overbewatering.
De meest voorkomende oorzaak van tomatensplitsing is zware regenval na periodes van relatief droog weer . Hoewel natuurlijke regenval doorgaans de boosdoener is, kan ongelijkmatige irrigatie ook leiden tot splitsing.