De plantaardige olie in Nutella® is palmolie, die op natuurlijke wijze wordt gewonnen uit de palmvruchten en die onze pasta zijn romige textuur geeft.
100% gecertificeerde duurzame palmolie
De palmolie die we gebruiken in Nutella® is duurzaam, 100% RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) gecertificeerd als segregated, wat betekent dat het gescheiden wordt gehouden van conventionele palmolie langs de hele toeleveringsketen.
De palmolie die we gebruiken is geurloos en neutraal van smaak en zorgt voor de gladde textuur van ons recept en versterkt de smaak en het aroma van alle andere ingrediënten in Nutella ® . Palmolie is het ingrediënt dat zorgt voor de gladde, romige textuur en de unieke stabiliteit van het Nutella ® -recept.
Deze dunne laag olie fungeert als een beschermende coating of een afdichting, die effectief voorkomt dat er lucht ontsnapt en het product niet uitdroogt . Dit helpt de net geopende, smeerbare textuur te behouden zonder de heerlijke smaak van Nutella te veranderen.
De meeste kinderen (en volwassenen) zijn dol op Nutella, en dat is niet voor niets: chocolade en hazelnoot vormen een geweldige smaakcombinatie. Maar er is nog een reden waarom Nutella zo lekker smaakt en zo populair is: het zit vol met toegevoegde suikers .
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
De hoofdingrediënten van Nutella zijn suiker en palmolie (meer dan 50%). Het bevat ook 13% hazelnoten, cacaobestanddelen en magere melk .
Hoewel Nutella smaakt naar een mix van zonneschijn en een stevige handdruk van je held, wordt het eigenlijk gemaakt van suiker en palmolie. Het bevat ook hazelnoot (uiteraard), cacao (vervolg uiteraard), magere melkpoeder, sojalecithine en vanilline (een kunstmatige smaakstof die de chocolade zoeter maakt).
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Zorg ervoor dat er geen water in de Nutella kom komt . Anders wordt de Nutella hard en droog.
Vergeleken met Europese Nutella wordt Amerikaanse Nutella over het algemeen beschreven als lichter van kleur, meer chocolade- en suiker-georiënteerd in smaak, en olieachtiger en dunner in consistentie dan zijn Italiaanse soortgenoot. Italiaanse Nutella wordt vaak beschreven als donkerder en rijker in zowel smaak als textuur, en met sterkere nootachtige smaaktonen .
Palmolie is de plantaardige olie, een halfvast vet dat Nutella zijn smeerbare textuur geeft. Het bedrijf gebruikte tot een paar jaar geleden gehydrogeneerde olie, maar stapte in 2006 over op palmolie om transvet te verminderen. Palmolie is vrij van transvet, maar bevat veel verzadigd vet, waardoor het ongezond is .
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Bekend is bemind
De smaak van de doorsnee Vlaamse proever lijkt in ruim 8 jaar nog niet veel veranderd. In 2011 verkoos het toenmalige panel Nutella al tot lekkerste hazelnootpasta. Deze keer prijkt het merk opnieuw bovenaan.
Is Nutella® Halal-gecertificeerd? Nutella ® is Halal-gecertificeerd .
De meeste ingrediënten in Nutella zijn vegetarisch , wat betekent dat ze geen dierlijke vleesproducten bevatten. Het enige ingrediënt in het Nutella-recept dat direct van een dierlijk bijproduct is gemaakt, is magere melkpoeder.
De plantaardige olie in Nutella® is palmolie, die rechtstreeks uit de palmvrucht wordt gewonnen en zorgt voor de romige textuur van onze spread.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
De plantaardige olie die in Nutella® wordt gebruikt , is duurzame palmolie , 100% RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) gecertificeerd als gescheiden.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.
De 'Giandujot'-pasta werd getransformeerd tot een romig nieuw product dat gemakkelijker te smeren was onder de naam SuperCrema. Het recept werd verbeterd en de allereerste pot met een nieuwe hazelnoot- en cacaocrème werd gecreëerd, een naam die vandaag iconisch is: Nutella®.
Waarom? De spread – en vergelijkbare producten – (denk aan de meeste commerciële potten pindakaas) bevatten palmolie . Naast dat het niet bepaald de gezondste ingrediënten zijn, is de herkomst ervan een probleem voor de planeet.
Raider werd voor het eerst in 1968 in Groot-Brittannië op de markt gebracht onder de naam Twix, afgeleid van, en samengesteld uit, de twee Engelse woorden: "twin" en "biscuits", vrij vertaald 'tweelingkoekjes'. In 1979 werd het product in de Verenigde Staten geïntroduceerd.