Mag je de korst van blauwe kaas eten? Bij blauwe schimmelkaas mag je de korst/randen altijd opeten. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snijd je ze het best weg. Lees hier nog meer serveertips voor kaas.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Zo komt het dat er meerdere soorten blauwe kazen zijn. Ze kunnen met verschillende soorten melk gemaakt worden, zoals koemelk of schapenmelk en wel of niet gepasteuriseerd zijn. Wat inhoudt dat ze wel of niet verhit zijn. Ongepasteuriseerde melk wordt ook wel rauwe melk genoemd.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Gorgonzola, cabrales, larzac, Blue Stilton, bleu d'Auvergne, fourme d'Ambert, Danablue, magor, blue de gex en andere blauwschimmelkazen: Deze blauwschimmelkazen mag je gewoon eten mits ze gepasteuriseerd zijn. Let hierbij wel goed op, want soms zijn blauwschimmelkazen ongepasteuriseerd.
Hoewel minder gebruikelijk, worden sommige blauwe kazen gemaakt met gepasteuriseerde melk. U kunt dit zien door naar het productetiket te kijken . Als u zwanger bent, moet u alle blauwe kazen vermijden die rauwe melk bevatten. Ongepasteuriseerde zuivelproducten moeten in de meeste Amerikaanse staten wettelijk worden vermeld.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Blauwe kaas wordt gemaakt met behulp van een soort schimmel genaamd Penicillium, die verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmels, produceren de soorten Penicillium die worden gebruikt om blauwe kaas te produceren geen mycotoxinen en worden ze als veilig beschouwd om te consumeren .
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Bij de meeste blauwschimmelkazen duurt het zo'n drie tot zes maanden totdat de kaas is gerijpt. Hoe langer de kaas is gerijpt, des te pittiger de smaak.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten. De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies . Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Blue cheese crumbles zijn doorgaans tot een week na opening houdbaar of binnen de op de verpakking afgedrukte houdbaarheidsdatum, afhankelijk van wat het eerst komt . Als ze ongeopend zijn, kunnen ze tot een maand na de op de verpakking afgedrukte datum houdbaar zijn.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Blauwe kazen: Blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton moeten worden verpakt in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie . Bewaar in de koelkast en zorg ervoor dat de kaas geen rauw vlees of zeevruchten raakt om besmetting te voorkomen.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven.
Het is volkomen veilig om blauwe kaas te eten , omdat het spijsverteringsproces de actieve sporen in de kaas vernietigt. Houd er echter rekening mee dat als u lactose-intolerant bent of een melkeiwitallergie hebt, u beter weg kunt blijven van blauwe kaas, omdat deze melk bevat.
Voeg de schimmel toe: De penicillium wordt vervolgens over de wrongel gestrooid. Circuleer zuurstof : De kaas wordt met stalen staven geprikt zodat zuurstof in de kaas circuleert, waardoor de schimmel kan groeien en de kaas zijn blauwe of groene aderen krijgt.
“ Gorgonzola is zeer rijk aan vitamine B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem ”. Om deze redenen is Gorgonzola over de hele wereld bekend en geliefd en is het bovendien de derde belangrijkste Italiaanse DOP-kaas van koemelk.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.
Een blauw edelgesteente wat vaak gebruikt wordt in Sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een blauwgeaderde kaas is. De lazuli is gemaakt bij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk.