De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
Het afgesneden loof kan gewoon op de composthoop. Ook de wortel zelf kan je nu wat korter maken door er aan de onderzijde (puntzijde) een stuk af te snijden, zo lang er 20cm van de wortel overblijft doe je niets verkeerd. Als je veel witloofwortels hebt dan kuil je ze best op in een “kuil” van ongeveer 25cm diep.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Zaaien en uitplanten van witlof. De eerste fase bestaat uit het zaaien van de zaden. Liever niet voorzaaien aangezien de plant een lange penwortel ontwikkeld. Daardoor is de plant lastig te verplanten.
De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
Op elke verpakking kan je een sticker vinden met het label van Brussels Grondwitloof of Brabants Grondwitloof. Op dit label staat ook steeds de naam van de teler vermeld.
Tijd om te oogsten
Snijd de kroppen los van de wortels en verwerk ze bij voorkeur onmiddellijk in de keuken, dan is de smaak op z'n best. De kroppen kunnen ook een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Witlof kan zowel rauw, als in tal van warme bereidingen worden gegeten.
Na ongeveer 1-2 weken snijd je het blad van de witlof op circa 3 cm boven de wortelhals af. Maak de pennen klaar voor de trek: het beste kan je hiervoor een kist of emmer (met gaten zodat overtollig water kan wegvloeien) vullen met een laag aarde en zet de wortels rechtop naast elkaar.
De wortels die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven, zijn rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en bitterstoffen. Die componenten zijn erg stabiel, ontdekte de onderzoekster.
In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Het is de bedoeling om onvertakte en rechte wortels te telen en bij een bemeste grond is dit net iets moeilijker. Wanneer je de bodem de jaren voordien voldoende bemest hebt, kan het witloof daar al zijn voedingstoffen uit halen. Je zaait het witloof in rijen met een ruimte van 30 cm tussen elke rij.
De wortels worden naast elkaar geplaatst in 'lagen' van ongeveer 25 cm diep en bedekt met 5 tot 20 cm kruimelige aarde. Een buizensysteem met warm water drijft de temperatuur op. Op drie weken tijd komt het witloof tot wasdom. Dan is het tijd voor het arbeidsintensieve oogsten en verwerken van het grondwitloof.
Druk de grond tijdens het plaatsen van de wortels aan, en geef tijdens het intafelen regelmatig water zodat de grond tussen de wortels spoelt en er geen gaten overblijven. Kweek je buiten? Dan kan je boven de wortels ook een paar centimeter stro en daarboven een jute zak leggen zodat het stro blijft liggen.
Witlof kweken begint met het zaaien van de zaden. Dit gebeurt meestal in de lente, vanaf april tot begin juni, direct in de volle grond. De zaailingen hebben een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm nodig om goed te kunnen groeien. Na ongeveer vier maanden zijn de wortels klaar om te oogsten.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Het opkweken van de wortels gebeurd in de zomer. Je zaait een zaadje, dit wordt een kiemplantje en ontwikkeld zich uiteindelijk tot een plant met groene delen boven de grond en een wortel onder de grond. Die wortel moet voldoende voedingsstoffen in zich opnemen om later een mooie witlof te produceren.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Je zaait de witloof rechtstreeks in de volle grond tussen eind april en begin juni. Je laat 30 cm tussen een rij en 12 cm in de rij. Heb je veel last van een vochtige bodem, dan kan je beter zaaien op ruggen. Tussen eind september en begin december kan je het witloof rooien.
Om witlof te oogsten trek je de kropjes gewoon uit de grond. Aangezien je daar losse grond voor dient te gebruiken, gaat dit meestal erg makkelijk. Door de losse grond trek je zo de plantjes met wortel en al uit. Vervolgens kan je de lof van de wortel afsnijden.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag.
Geschiedenis. Witloof is een 19e-eeuwse creatie. In zijn periode aan het hoofd van de Brusselse Kruidtuin (1826-1836) forceerde Frans Bresiers in de champignonkelder cichorei. Op de wortels ontwikkelde zich witte kropvorming tot hij een gedrongen, krokante groente bekwam.