Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Conclusie. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Maar hoeveel is een portie eigenlijk? Bij de blauwe bes is dat heel simpel: 100 gram blauwe bessen staat gelijk aan één portie fruit!
Hoeveel bosbessen kun je per dag eten? Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan je dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Yoghurt en fruit kunnen samen worden gegeten en kunnen gecombineerde gezondheidsvoordelen opleveren door potentiële prebiotische en probiotische effecten . Bovendien kan het vervangen van energierijke, voedingsarme snacks door fruit en yoghurt de inname van calorierijke obesogene voedingsmiddelen verminderen.
In een studie uit 2012 van Annals of Neurology ervoeren mensen die regelmatig bosbessen aten een langzamere cognitieve achteruitgang - een vertraging van veroudering van wel 2,5 jaar - dan minder fervente besseneters . Ze zijn een geweldige bron van vitamine K en bevatten ook vitamine C, vezels en andere antioxidanten die vooral belangrijk zijn voor senioren.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Het goede nieuws is dat blauwe bessen relatief lang houdbaar zijn, mits je ze op de juiste manier bewaart. In de koelkast kun je blauwe bessen tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten bakje bewaart om vocht en schimmelvorming te voorkomen.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Zo wordt vaak gezegd dat een banaan en een sinaasappel veel suiker bevatten. Een citroen en ananas zouden dan weer helpen bij het verbranden van vet. Ook aardbeien en verschillende soorten besjes, zoals cranberries en aalbessen zouden weinig koolhydraten bevatten en daarom een prima keuze zijn tijdens een dieet.