Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
We weten dat bakken in olijfolie prima kan, maar is bakken in zonnebloemolie gezond? Ja, want zonnebloemolie bestaat net zoals olijfolie voor een groot deel uit onverzadigde vetten en kent een neutrale smaak (dit vinden wij zelf alleen een nadeel, want wij houden juist van extra smaak aan het gerecht dat we bakken).
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Zonnebloemolie. Een inkoppertje, maar toch zeker noemenswaardig: in de meeste gevallen vervangt zonnebloemolie olijfolie zonder pardon. De voedingswaarde van deze olie is wel erg anders, en uit bepaalde hoeken klinkt zelfs het geluid dat zonnebloemolie niet goed voor je is wegens de hoge hoeveelheid omega 6.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
Zonnebloemolie heeft een iets hoger rookpunt, rond de 450 graden Fahrenheit, maar de meeste toepassingen voor thuiskoken vereisen niet zo'n hoge temperatuur. Als gevolg hiervan kun je beide oliën echt gebruiken om te frituren of sauteren .
Niet alleen olijfolie, maar ook zonnebloemolie is hartstikke gezond. Zonnebloemolie bevat namelijk nog veel meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan olijfolie. In olijfolie zitten overwegend veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus!
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat degenen die gedurende 10 weken een dieet aten dat rijk was aan zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, aanzienlijk lagere bloedwaarden van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden hadden , vergeleken met degenen die een dieet aten met een vergelijkbare hoeveelheid verzadigd vet ( 13 ).
Zonnebloemolie is een alleskunner: het heeft een neutrale smaak, dus is geschikt om zowel vlees in te bakken, een bitterbal in te frituren als een cake mee te bakken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
In dit artikel werd extra vergine olijfolie op de 1e plaats van de 32 geteste oliën gerangschikt (d.w.z. de gezondste olie), en zonnebloemolie op de 21e plaats 9 . Dit verschil in rangschikking was grotendeels te wijten aan de verschillen in niveaus van kleine verbindingen tussen de oliën.
U kunt de principes van het mediterrane dieet op elk type keuken toepassen, en oliën zijn een uitstekend ingrediënt om mee te beginnen. Kookoliën zoals avocado, sesam, pinda en koolzaad bieden een vergelijkbare voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen als olijfolie.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Door verzadigde vetten zoals boter, reuzel en ghee te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie, koolzaadolie of zonnebloemolie, kunt u een gezond cholesterolgehalte behouden.
Zonnebloemolie heeft veel gezondheidsvoordelen omdat het weinig verzadigd vet bevat en veel twee soorten vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren . Meervoudig onverzadigde vetzuren, of PUFA's, omvatten omega-3's en omega-6's.
Kies bij voorkeur voor biologische (gras) boter of voor kokosolie op je brood. Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend.