Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Paprika. Groenten uit de nachtschadefamilie zoals paprika (ook aardappels en aubergines) blijven een beetje omstreden. Veel diëtisten zijn geen voorstander van deze groenten, omdat ze onder andere voor darmproblemen en oververmoeidheid zouden kunnen zorgen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Gezond eten betekent meer donkergroene groenten eten, zoals broccoli, spinazie en andere donkergroene bladgroenten . Neem meer rode of oranje groenten op in uw dieet, zoals wortels, tomaten, zoete aardappelen en peulvruchten (droge bonen en erwten).
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Absoluut niet! Het is zelfs heel goed voor uw ogen, er zit namelijk veel vitamine E in. Vitamine E heeft een vertragende werking op myopie en maculadegeneratie én kan het risico op staar verminderen.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Tegen ontstoken ogen
Dan is kamille thee jouw beste vriend! De ontstekingsremmende eigenschappen en het kalmerende effect van deze theesmaak zorgt ervoor dat je in no time minder last hebt van je oog.
Begin met een basis van je favoriete bladgroenten, zoals spinazie, gemengde bladgroenten, rucola, boerenkool of romaine. Voeg wat extra groenten toe, zoals paprika's, komkommers, wortels, broccoli of rode uien, aan je bladgroenten om het vezelgehalte te verhogen. Kies vervolgens een eiwitbron zoals gegrilde kip, garnalen, zalm of hardgekookte eieren .
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Gerookt en gepekeld vlees en producten zoals salami, bacon en klant-en-klare vleesproducten doen je gezondheid meer kwaad dan goed. Dit heeft onder meer te maken met de toegevoegde dierlijke vetten, cholesterol, zout, nitriet en andere ongewenste stoffen die ontstaan door bewerkingsprocessen.
Snoep met suiker is altijd slecht
Eet dus zo min mogelijk suiker en vermijd snoepgoed met suiker. Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
Voeding met veel verzadigd vet, verhoogt het risico op een te hoog LDL-cholesterol in het bloed, omdat deze vetten de lever aanzetten om cholesterol aan te maken. Verzadigde vetten zitten in bijvoorbeeld frituurvet, volvette kaas, volle melk en vet vlees.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.