Metalen afwerking kan leiden tot vonken. Metalen sluitingen: Kan leiden tot vonken en kan vuur doen ontstaan in de oven. Papieren zakken: Kunnen brand doen ontstaan in de oven. Schuimplastic: Dit kan smelten of het voedsel in het schuimplastic besmetten wanneer het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Niet doen. Wat je zeker niet moet opwarmen in de magnetron: Als je gekookte aardappelen op kamertemperatuur liet afkoelen (bijvoorbeeld gisteren aan de maaltijd), heeft bacterie zich kunnen vermenigvuldigen.
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum. Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website.
Kook broccoli met weinig water en evt. zout beetgaar. Wil je broccoli roerbakken, doe dit dan 5-6 minuten. Broccoli in de magnetron opwarmen duurt 4-6 minuten.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Alles wat van staal, ijzer, koper of andere harde metalen is gemaakt of dat staal, ijzer, koper of andere harde metalen bevat, mag nooit in uw magnetron. Metalen oppervlakken reflecteren microgolven, waardoor de hitte in het apparaat toeneemt en er brand kan ontstaan.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Het meeste serviesgoed van porselein en keramiek is hittebestendig en kan dus prima de magnetron in. Maar pas op met ongeglazuurd servies: als er door de opwarming in de magnetron vocht in komt, kan het uitzetten en barsten. Zet daarom ook geen borden, schalen en kommen met een barstje in de magnetron.
Het goede nieuws: er bestaan wel degelijk gezonde magnetronmaaltijden. Maar helaas: het zijn er niet veel. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal te weinig groenten, te weinig energie, te veel verzadigde vetten en veel zout. Dat betekent niet dat magnetronmaaltijden per se ongezond zijn.
Zoals met alle eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gerecht gelijkmatig gaar is. Als u overweegt om uw eten onafgedekt in de magnetron te zetten om het kookproces te versnellen, is dat een no-go . Het gerecht moet afgedekt zijn, omdat de stoom die onder het deksel ontstaat, bacteriën doodt en zorgt voor gelijkmatig koken.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen.
Papier (servetten, keukenpapier etc.): dit kan meestal zonder problemen in de magnetron. Houd er rekening mee dat papieren zakken wél vlam kunnen vatten, en dat het beter is om je voedsel uit de zak te halen als je het wil verwarmen.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.