Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade, met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Witte chocolade bevat doorgaans meer suiker en vet dan melk- of pure chocolade , waardoor het over het algemeen een minder gezonde optie is. Het lagere suikergehalte kan echter gunstig zijn voor mensen die hun inname van toegevoegde suikers willen beperken.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. En omdat de smaak mild is , "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Naast het verlagen van slechte cholesterolwaarden, kan pure chocolade ook leiden tot verbeteringen van de "goede cholesterol"-waarden, of HDL-cholesterol. Het is bewezen dat het eten van pure chocolade helpt bij hoge bloeddruk, door deze met ongeveer twee tot drie punten te verlagen.
“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Witte chocolade heeft een slechte reputatie om een aantal zeer legitieme redenen: Om te beginnen is het erg zoet . In tegenstelling tot pure chocolade, die zijn zoetheid in evenwicht brengt met een licht bitter randje, kan witte chocolade bijna naar suiker smaken. Het bevat ook geen echte cacao, dus het smaakprofiel is een beetje eentonig.
Stemmingsverbeteraar: De romige, zoete smaak van witte chocolade kan de stemming verbeteren en comfort bieden , waardoor het een heerlijke traktatie is. Botgezondheid: De melkbestanddelen in witte chocolade dragen bij aan de calciuminname, wat de botgezondheid ondersteunt.
Wat is het nut van witte chocolade? Hoewel het voor velen een vreemd concept is, vinden sommige mensen de smaak van witte chocolade lekkerder dan de smaak van melk- of pure chocolade . De zoete en subtiele vanille-achtige smaak van witte chocolade past ook goed bij bepaalde smaken.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Eén eetlepel van elk type chocolade bevat ongeveer 1 gram eiwit, 8 gram suiker en 4,5 gram vet. Melk en wit bevatten wat calcium en pure chocolade bevat een beetje ijzer. De gezondste optie als het gaat om het eten van chocolade is echter pure .
Voor elke 100 gram bevat witte chocolade ongeveer 540-560 calorieën, wat het de meest calorierijke soort chocolade maakt . Ter vergelijking: melkchocolade, gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een bepaalde vorm en suiker, bevat iets minder calorieën – doorgaans ongeveer 535-560 calorieën per 100 gram.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.