- Donkergroene groenten, met name spinazie, groene kool, kruidkers, snijbiet, rucola, broccoli en kruiden zoals basilicum en verse peterselie. Ze bevatten veel luteïne en zeaxanthine, twee xanthofylle carotenoïden die vaak samen voorkomen in de voeding.
Ogentroost thee staat ook wel bekend onder de namen euphrasia thee of oogkruid thee. De naam dankt het kruid aan het feit dat het al sinds de Middeleeuwen wordt gebruikt om oogproblemen en oogziekten te behandelen. Maar, ook andere (KNO-)klachten kunnen worden verlicht door het drinken of gorgelen van ogentroost thee.
Peterselie verheldert de ogen. Peterselie zit bomvol luteoline. Er is bewijs dat het de ogen helpt beschermen tegen UV straling en tegen glycatie, een proces waarbij glucosemoleculen aan proteinen binden, waarbij de retina beschadigd kan worden.
Vitamine-C is een krachthonk op gezondheidsgebied. Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Bij beginnende staar kunt u zich nog een tijdje redden met een andere bril, een vergrootglas of extra licht. Maar uiteindelijk gaat u zonder behandeling steeds minder zien. Er zijn geen medicijnen om staar te voorkomen of te genezen. Laseren is ook niet mogelijk.
Vitamines A, C en E zijn essentieel voor het behoud van een goede ooggezondheid. B-vitamines en andere voedingsstoffen kunnen ook goed zijn voor de ogen. Tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen het risico op bepaalde oogaandoeningen vergroten, zoals staar, glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Dat kan veroorzaakt worden door leeftijd maar ook door stofwisselingsziekten, trauma, medicijngebruik, andere oogziekten of oogoperaties en soms komt staar al bij de geboorte voor (familiair of in kader van een syndroom of ziekte). De behandeling van staar hangt af van de ernst van de klachten en de hoeveelheid staar.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten. Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Absoluut niet! Het is zelfs heel goed voor uw ogen, er zit namelijk veel vitamine E in. Vitamine E heeft een vertragende werking op myopie en maculadegeneratie én kan het risico op staar verminderen.
Kurkuma
De werkzame stof curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen bijdragen aan het behoud van een optimale gezondheid van de ogen. Het is dan ook een echt juweeltje in uw kruidenkastje.
Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.
Ogen. Magnesium helpt de ogen ontspannen, net zoals het helpt bij een normale spierwerking. Wanneer je ogen scherpstellen gebeurt dit met behulp van talloze kleine spiertjes. Merk je dat je zicht minder is dan normaal, dan kan een magnesiumtekort hier mogelijk aan ten grondslag liggen.
Moxifloxacine oogheelkundig (Moxeza, Vigamox)
Wordt vaak voorgeschreven bij cataract en andere intraoculaire chirurgische ingrepen als infectieprofylaxe.
Vitamine D- tekort en posterieure subcapsulaire cataract.
Medicijnen die zorgen dat het hart langzamer klopt en de bloeddruk omlaag gaat (bètablokkers), kunnen bijvoorbeeld zorgen voor extra bolling van de lens, waardoor veraf zien minder scherp wordt. Sommige middelen bij plasproblemen, longziekten en bij psychische klachten werken anticholinerg.
Bananen. Kalium is ook geweldig voor de gezondheid van de ogen, met name voor droge ogen , omdat het een van de belangrijke componenten is die de traanfilm vormen en helpen de filmdikte te behouden. Bananen zijn ook een bron van vitamine A, wat ook cruciaal is voor de gezondheid van de ogen.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
De enige uitkomst om van staar af te komen is door je te laten opereren. Bij een dergelijke operatie wordt de troebele lens door de oogarts vervangen door een heldere kunstlens.
Nastaar symptomen
Wanneer je last hebt van nastaar merk je dit vaak door een lichte waas op je beeld. Vergelijk het met kijken door een plastic zakje. Dit effect kan heel lichtjes beginnen en steeds erger worden. Dit kan direct na de behandeling merkbaar zijn, maar ook jaren later ontstaan.
Lees etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig, vermijd wit brood en bakkerijproducten die geraffineerde granen en suikers bevatten en kies producten die minimaal bewerkt zijn. Omega-3-vetzuren staan er ook om bekend het risico op de ontwikkeling en progressie van cataract te verminderen.
De aanwezigheid van vitamine D-receptoren in de lens van het oog verhoogt de mogelijkheid dat een hoge inname van deze vitamine de ontwikkeling van cataract kan beïnvloeden . Echter, bevindingen van eerdere studies waren inconsistent en gerandomiseerde gecontroleerde studies ontbreken.
Uit een onderzoek is gebleken dat een hogere inname van luteïne (te vinden in groene groenten, eidooiers, pompoen, maïs, druiven en sinaasappelsap) en vitamine E uit voeding en supplementen het risico op staar aanzienlijk verlaagde gedurende de onderzoeksperiode van 10 jaar.