Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
Kiwi's bevatten ook polyfenolverbindingen, zoals cafeïnezuur en chlorogeenzuur, die ontstekingsremmende effecten hebben in de darmen en in het hele lichaam ( 9 , 10 ). Sommige onderzoeken suggereren dat de totale antioxidantcapaciteit van kiwi's hoger is dan die van veel populaire vruchten, waaronder appels, grapefruits en peren ( 1 ).
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De kiwi gold bevat ook folaat (vitamine B11), een vitamine die onder andere belangrijk is voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen, én het mineraal kalium. Kalium helpt je bloeddruk goed te houden en is belangrijk voor de normale werking van je spieren en zenuwen.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
De gele kiwi is een stuk zoeter en lijkt daardoor misschien een tikkeltje minder gezond. Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Wat zijn zes ontstekingsremmende voedingsmiddelen? Bessen, vette vis, noten, bladgroenten, havermout en olijfolie kunnen allemaal deel uitmaken van een ontstekingsremmend dieet. Maar het is het beste om een verscheidenheid aan fruit, groenten en volkoren granen op te nemen.
Ontstekingsremmende voedingsmiddelen
groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet . noten zoals amandelen en walnoten. vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines. fruit zoals aardbeien, bosbessen, kersen en sinaasappels.
Kurkuma blijkt dan ook één van de sterkste, natuurlijke ontstekingsremmers te zijn.
Groene thee
Uit onderzoek is gebleken dat het drinken ervan in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten, de ziekte van Alzheimer, obesitas en andere aandoeningen. “Groene thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen.”
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
De kiwi is een dynamo van voeding. Ounce voor ounce bevat een kiwi meer vitamine C dan sinaasappels, aardbeien of grapefruit. Twee grote kiwi's leveren meer kalium dan een middelgrote banaan en bijna net zoveel vezels als een kopje zemelenvlokken. Al deze voeding voor slechts 45 calorieën per kiwi.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Het eten van twee kiwi's per dag op een lege maag zou voor de meeste mensen geschikt moeten zijn, maar als u problemen hebt met uw spijsvertering, is het de moeite waard om eerst een professional te raadplegen . En als u diabeet of prediabeet bent, raadpleeg dan uw arts voordat u deze nieuwe gewoonte aanneemt.
Zespri Green kiwi's bevatten veel vitamineC en foliumzuur9. Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.