Lijnzaad of chiazaad met wat water Ga je koekjes bakken of een taartdeeg maken, dan kun je het ei vervangen door lijn- of chiazaad. Meng daarvoor 1 eetlepel lijnzaad met drie eetlepels water. Wil je de koekjes wat krokanter maken, dan kun je nog wat maiszetmeel aan het beslag toevoegen.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Tip 3 - vervang ei als glansmiddel
Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.
Bied een versgebakken croissant aan tijdens een luxe ontbijt! Deze knapperige en lekkere croissants zijn gemaakt met echte boter en zijn ongevuld. Als je croissants met vulling wilt, kun je er gemakkelijk een eetlepel chocoladecrème of abrikozenjam in rollen.
Als je een hartig recept hebt, kun je beter voor een andere vervanger gaan. Je kunt 1 ei ongeveer vervangen door een halve, het liefst een goede rijpe, banaan. Houd er wel rekening mee dat een banaan best een zoete smaak heeft. Hierdoor zal het baksel dan wel wat zoeter gaan smaken.
Aquafaba. Aquafaba is de overgebleven vloeistof van blikken met kookbonen of peulvruchten, zoals kikkererwten en boterbonen . De textuur is vergelijkbaar met rauw eiwit, dus het is natuurlijk een geweldige vervanging voor recepten die alleen eiwit gebruiken.
Het gebruik van plantaardige oliën
Plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, kunnen ook worden gebruikt om een heerlijk gepaneerde korst te maken. Bestrijk je voedsel met een dun laagje olie voordat je het door de paneermeel rolt. Dit zorgt voor een mooie kleur en extra knapperigheid.
Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, en klaar is je ei! Bakpoeder met azijn kan je in als eivervanger gebruiken bij het maken van een cake. Vervang 1 ei door 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel bakpoeder. Meng dit zeer goed elkaar door voordat je het toevoegt aan het cakebeslag.
Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis. Gelukkig kun je ook zonder ei nog steeds genieten van taarten, pannenkoeken en een patatje mayo!
Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Tapiocameel en maizena
Meng één eetlepel tapiocameel of maizena met drie eetlepels water ter vervanging van één ei.
Naarmate je meer ei toevoegt, zal het deeg ook zachter worden. Een andere functie van ei is het 'verbinden' van alle ingrediënten in het deeg. Het vet van met name de eidooier draagt hier aan bij. En ei geeft ook iets kleur aan je deeg tijdens het bakken.
Kant-en-klaar: Er bestaan ook kant-en-klare ei-vervangers. De bekendste is “No-Egg”, een goed en makkelijk rijsmiddel dat te koop is bij de natuurvoedingswinkel en Jumbo. Deze kant en klare ei-vervangers zijn voor verschillende gerechten te gebruiken, zo kan je met sommige zelfs een plantaardige omelet maken!
Zo kun je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, appelmoes of banaan gebruiken. Maar ook yoghurt, tofu, aquafaba of kikkererwtenmeel zijn te gebruiken als (onderdeel van) ei vervangers. Elk van deze ei alternatieven heeft zijn unieke eigenschappen en het verschilt per recept welke vervanger het beste resultaat geeft.
Je kunt elk brood gebruiken dat je wilt voor paneermeel, maar we raden stevig brood aan met een dichte kruim en korst, zoals zuurdesembrood, Franse baguette of rustiek landbrood. Je kunt ook traditionele Japanse panko maken. Hier wordt korstloos witbrood gebruikt om drogere en vlokkerigere kruimels te maken.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Vochtigheid en rijkdom bij het bakken: Of uw recept nu zoet of hartig is, deze alternatieven voor eieren zijn veelzijdig bij het bakken en bieden een winnende combinatie van vochtigheid en rijkdom: geprakte banaan, appelmoes, gepureerde avocado, kikkererwten of zijden tofu .
Equivalent: 1/4 kopje is gelijk aan één ei. Om te roerbakken: Bak langzaam op laag vuur in een antiaanbakpan; spray indien gewenst met Pam. Voor het bakken, gebruik 1/4 kopje gelijk aan één ei .
Zijden tofu & stevige tofu
Stevige tofu is een geweldige optie voor ei-vrij koken en werkt het beste in hartige gerechten zoals ei-loze quiches, lasagne, veganistische eiersalade of een ontbijtroerei. Een kwart kopje gepureerde zijden tofu kan worden gebruikt om één ei te vervangen.
Andere plantaardige vervangers voor eierwas zijn onder andere ahornsiroop, lijnzaad, zuivelvrije melk zoals rijstmelk en amandelmelk, melasse, aquafaba en verschillende mengsels met olijfolie of plantaardige olie . Maar doe uzelf een plezier deze feestdagen en bestrijk die taart met wat JUST Egg.
Volgens David Joachim, auteur van The Food Substitutions Bible, is melk of slagroom de allerbeste vervanger voor eiwas. Bestrijk het gebakken goed gewoon met 1 eetlepel melk of slagroom voor elke ¼ kop eiwas die het recept voorschrijft.
Mayo, water en amandelmelk zijn inderdaad alternatieven die je in plaats van een eierwassing kunt gebruiken voor bladerdeeg in een TikTok-video. Zo kun je deze alternatieven gebruiken: Mayo: Je kunt gewoon wat mayo op het bladerdeeg smeren om een gouden, licht glanzende afwerking te krijgen.