Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Goudse kaas is verkrijgbaar in diverse varianten, van jong tot oud. De rijpingsduur bepaalt de smaakintensiteit, variërend van mild tot pittig. Naast de traditionele Goudse kaas zijn er ook varianten zoals komijnekaas en kruidenkaas die een extra dimensie toevoegen aan de smaak.
Jonge Goudse kaas heeft vaak een gladde, romige textuur en een licht ivoor tot lichtgele kleur. De kaas verandert in een rijkere gouden tint naarmate hij ouder wordt, en de textuur wordt kruimeliger en steviger. Kleine kristallen in oude Goudse kaas kunnen ook zichtbaar zijn.
Het kan worden gegeten met fruit en brood op een kaasplateau, of worden genoten met een glas rode of witte wijn . Goudse kaas is ook geweldig in sandwiches, groentegerechten en andere gekookte recepten. Neem de tijd om Goudse kaas in partjes te snijden en verwijder alle omhulsels van de kaas voordat u het eet.
Goudse kazen blijven prima buiten de koelkast . Wanneer de kaas warm, 'zweterig' of zacht is bij levering, legt u de kaas gewoon in de koelkast en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal de kwaliteit en/of de smaak van de kaas niet aantasten).
Vooral op een kaasplank raden we aan om vers fruit, zoals appels, perziken of peren, te combineren met gedroogd fruit, zoals gedroogde abrikozen en kersen, voor extra variatie. Als je een oude Goudse kaas bij de hand hebt, die zoeter en complexer is, kies dan voor een zoete combinatie met chocolade of zelfs een brownie .
Hoe en hoe kun je Goudse kaas bewaren? Deze kaas uit Holland is tot 10 dagen houdbaar als hij jong is en 15 dagen tot 3 weken als hij oud is. Om hem vers te houden en een heerlijke smaak te garanderen, raden we je aan hem in een luchtdichte doos in de koelkast te bewaren .
Zachte kaas met ongewenste en onbedoelde schimmel moet worden weggegooid. Als een harde kaas, zoals Parmezaanse kaas, Goudse kaas of cheddar, onbedoelde schimmelgroei heeft, kan deze mogelijk worden bewaard . Als een stuk kaas van 1 inch rond de schimmel op de kaas kan worden afgesneden, kan de resterende kaas veilig worden gegeten.
De kleur van de kaas kan variëren van lichtgeel tot diep amber, afhankelijk van de rijpingsperiode. Oude Goudse kaas kan worden genoten met fruit, noten en donker brood, en kan ook worden gesmolten of geraspt op gerechten .
De textuur van Goudse kaas varieert van halfhard tot hard. Jonge Goudse kaas is zachter en gladder , terwijl oude Goudse kaas hard wordt en kleine eiwitkristallen ontwikkelt. Goudse kaas heeft een lichtgele binnenkant. Het rijpingsproces kan variëren van een paar weken tot jaren.
Gouda heeft terecht zijn reputatie als een van 's werelds meest geliefde kazen verdiend. De veelzijdigheid en het evoluerende smaakprofiel maken het een favoriet onder kaasliefhebbers . Van de zoete beginfase tot de gedurfde, volwassen smaak, Gouda biedt een heerlijke reis voor uw smaakpapillen.
Jonge Goudse kaas heeft een gladde, soepele textuur en een zoete, fruitige smaak, maar na 12 maanden worden de oude kazen hard en bros met typisch fruitige, kruidige en zuivelachtige tonen . Oude Goudse kaas moet een gesloten textuur hebben, met of zonder kleine ogen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mensen die last hebben van migraine, diarree, ontstekingen, hoge bloeddruk, een onjuiste pH-waarde, prostaatkanker, obesitas, huidproblemen en eczeem, moeten Goudse kaas vermijden, omdat het de aandoening kan verergeren.
Goudse kaas is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je . Eén ounce Goudse kaas bevat 198 milligram calcium, 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een dieet van 2000 calorieën per dag. Het calciumgehalte in Goudse kaas helpt botten op te bouwen, te onderhouden en te versterken.
Een Gouda Holland-kaas is een volvette (48+), natuurgerijpte kaas met een milde tot pikante smaak. Hoe langer de kaas rijpt, hoe pittiger het karakter. De volle smaak van Gouda Holland-kaas wordt bepaald door de melk, eeuwenoude ervaring en natuurlijk het recept.
Goudse kaas heeft een uitgesproken aroma, kenmerkend voor de meeste halfharde kazen: het is boterachtig, een beetje aards en een beetje nootachtig. Niets dat van een afstandje de aandacht trekt, maar wel opvallend als je het dichtbij je gezicht houdt. Als Goudse kaas een sterke, scherpe geur afgeeft , is het waarschijnlijk bedorven.
Harde kazen zoals Cheddar, Parmesan en Gouda zijn waarschijnlijk veiliger om te eten na hun houdbaarheidsdatum als ze goed worden bewaard en geen tekenen van bederf vertonen . Zachte en verse kazen hebben een kortere houdbaarheid en zijn bederfelijker.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
Als het papperig is en het is 2 uur of langer buiten de koelkast geweest, gooi dat ding dan in de prullenbak. Harde kazen, zoals cheddar, Parmezaanse kaas of Goudse kaas, zijn een taaier ras. Als ze 2 uur buiten de koelkast hebben gelegen, kun je ze opnieuw inpakken en terug in de koelkast leggen.
Goudse kaas invriezen is mogelijk, maar het is belangrijk om te weten dat het de textuur kan veranderen, waardoor het kruimeliger wordt . Het is het beste om het te gebruiken om te koken in plaats van als tafelkaas na het invriezen. Om in te vriezen, wikkelt u de kaas strak in en doet u deze in een diepvrieszak. Gebruik binnen een paar maanden voor optimale kwaliteit.
Voor een wig halfzachte kaas, zoals Goudse kaas, snijdt u eerst de waskorst eraf. Snijd de wig doormidden. Snijd vervolgens elke helft in lange, dunne, driehoekige wiggen . Afhankelijk van hoe groot de wig is, kunt u elke plak verticaal doormidden snijden.