Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt.
Bewaren: Gemarineerde feta kan ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden, mits goed bewaard in een pot met een goed sluitend deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie. Bewaar de overgebleven olijfolie! Bezoek onze winkel voor kwalitatieve mediterrane ingrediënten, waaronder extra vergine olijfolie en kruiden.
De beste manier om de houdbaarheid van fetakaas te verlengen is om het te bewaren in olijfolie . Voeg wat van je favoriete kruiden en specerijen toe om het extra speciaal te maken. Deze methode houdt de romige kaas minstens twee weken vers in de koelkast.
Kaas in olie bewaren is een traditionele techniek die niet alleen de houdbaarheid van de kaas verlengt, maar ook de smaak ervan kan verrijken . Deze methode is vooral populair voor het bewaren van belegen of halfbelegen kazen.
Door de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als u feta langer dan een week wilt bewaren, kunt u het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Voeg de mozzarella toe en bedek met de resterende ⅓ kop olijfolie, voeg indien nodig meer toe om de mozzarella te bedekken. Dek af en zet minstens een uur in de koelkast voordat u serveert. Bewaar tot 5 dagen in de koelkast.
Roer alles voorzichtig door elkaar. Schenk de weckpot vol met zonnebloemolie, zodat alle feta onder de olie staat. Zet de feta voor enkele dagen in de koelkast, zodat alle aroma's erin trekken. Maximaal 2 weken bewaren.
Over het algemeen mag fetakaas niet langer dan twee uur ongekoelde worden bewaard . Dit komt doordat fetakaas een bederfelijk zuivelproduct is dat bacteriegroei bij kamertemperatuur kan bevorderen. Langdurige blootstelling aan warme temperaturen verhoogt het risico op besmetting en bederf, waardoor de kwaliteit en veiligheid in gevaar komen.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Bedorven fetakaas heeft een gistachtige, onaangename geur die je snel opmerkt door hem gewoon te onderzoeken. En tot slot is elke zichtbare schimmel op de feta het duidelijkste teken dat hij zijn beste tijd gehad heeft. Als je schimmel opmerkt, gooi de hele kaas dan onmiddellijk weg.
Als u ervoor kiest om uw gemarineerde fetakaas te maken met olijfolie van goede kwaliteit, dan blijft deze minimaal twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
Giet er genoeg olijfolie bij om de kaas helemaal te bedekken. Sluit de potten af en zet ze minstens een paar uur in de koelkast (wij vonden het het lekkerst na 2 dagen). De gemarineerde geitenkaas kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan dat (zie 'Opmerkingen' hieronder.)
Met witte, pluizige schimmel, getint met groen, is het smaakeffect minimaal en kan de schimmel veilig worden weggesneden zonder incidenten . Zwarte of grijze schimmel is minder wenselijk en u moet er meer van wegsnijden om kaas te verwijderen die mogelijk is aangetast.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas, of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Hotdogs en vleeswaren. Vermijd deze tenzij ze worden opgewarmd tot ze stomend heet zijn.
Zachte, ongepasteuriseerde kazen zoals feta kunnen Listeria monocytogenes bevatten, een bacterie die milde griepachtige symptomen kan veroorzaken bij volwassenen. De bacterie kan echter behoorlijk schadelijk zijn voor ongeboren baby's en zwangere vrouwen wordt aangeraden geen ongepasteuriseerde kazen te eten .
Los 2 tl. zout op in 1 kopje water in een luchtdichte container, dompel de kaas dan onder in het water. De feta moet helemaal bedekt zijn, dus maak meer pekel als je niet genoeg hebt. Sluit de container af en zet hem in de koelkast.
De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Olijven in pot of bokaal kun je -in het vocht – tot wel een maand in de koelkast houden. Verse olijven, die je bijvoorbeeld koopt bij de gespecialiseerde supermarkt, leng je het best eerst aan met olijfolie zodat ze niet uitdrogen. Zo kun je ze nog 10 dagen in de koelkast bewaren.
Hoe ik de kaas gebruik is vrij duidelijk: het fleurt mijn salades, frittata's en sandwiches op. De pekel is echter net zo geliefd. Het houdt de kaas niet alleen wekenlang sappig en vers, het is ook mijn absolute favoriete marinade-ingrediënt, vooral voor sappige gegrilde kip .
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Kaas is een basisvoedsel in de keuken vanwege de rijke smaak en veelzijdigheid. Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken .
Als het water is afgenomen, voeg dan een of twee eetlepels water toe. Je kunt mozzarella ook bewaren of inmaken in olijfolie , maar het is beter om mozzarella direct te gebruiken of te consumeren dan het lang te bewaren.