In wortels zitten vitamine B1, B2 en B6. Het vitamine B-complex is van belang voor een sterk immuunsysteem, goedwerkend zenuwstelsel, goede spijsvertering en een juiste hormoonbalans. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B6 een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van ontstekingen.
Wortels zijn veel meer dan een groente die goed is voor je ogen. Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Bètacaroteen geeft de rauwe wortel niet alleen de karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen. Bètacaroteen wordt ook wel de voorloper van vitamine A genoemd. Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor de ogen.
Wortelen zijn bekend om de hoge aanwezigheid van Bètacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is belangrijk bij de ontwikkeling van haarvaten en daarmee automatisch belangrijk voor de gezondheid van alle cellen. Daarnaast is het een bouwsteen van rodopsine (lichtgevoelige pigmenten).
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Wortelen zijn gezond: ze bevatten een hoog gehalte aan betacaroteen en vitamine A, die beide van essentieel belang zijn voor de gezondheid van onze ogen. Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B, C, K en diverse mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, kalium, fosfor en calcium.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Wortels bevatten iets meer natuurlijke suikers dan veel groenten . Dit heeft ertoe geleid dat sommige afslankplannen aanraden om de groente in beperkte hoeveelheden te consumeren.
Bijziendheid of verziendheid komt door een afwijking aan je oog. Dit los je niet op met wat extra oranje snackgroenten. Ja, wortels zijn goed voor je ogen. Nee, die gezonde ogen krijg je niet als je de hele dag alleen maar wortels eet.
Ja, het klopt dat je door het eten van wortelen een kleurtje kan krijgen, zij het niet echt bruin, maar eerder oranje. Dit heeft te maken met bètacaroteen, een oranje kleurstof die vooral in wortelen zit en zorgt voor de aanmaak van vitamine A.
Wortelen bevatten een antioxidant (bèta-caroteen) dat de risico's op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Wanneer je dagelijks een portie wortels eet, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de Nederlandse Brian Buijsse - gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen.
De vezels in wortels kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden . Wortels zitten boordevol vitamine A en bètacaroteen en kunnen uw risico op diabetes verlagen, zo blijkt uit bewijs. Ze kunnen uw botten versterken. Wortels bevatten calcium en vitamine K, die belangrijk zijn voor de gezondheid van uw botten.
Wortels bevatten veel vitamine A, wat goed is voor het herstellen van je huid. Wortel bevat ook caroteen, het stofje dat melanine ondersteunt. Melanine draagt bij aan het donker worden van de huid bij blootstelling aan zonlicht.
Dat heeft alles te maken met de vitamine A die je lichaam binnenkrijgt bij het eten van worteltjes. Vitamine A kan namelijk helpen je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Door een tekort aan vitamine A kun je mogelijk nachtblindheid of droge ogen krijgen.
Huidverhelderende voedingsstof van wortel: vitamine A
Het bevat fenolzuren, flavonoïden[12] en bètacaroteen die schade door vrije radicalen voorkomen en vlekken en donkere vlekken elimineren. Omdat uw lichaam bètacaroteen omzet in vitamine A[13], zal het eten van een wortel elke dag u helpen stralend te stralen .
RODE & ORANJE GROENTE
Een kleurig dieet doet wonderen voor de huid! Alle rode en oranje groenten, waaronder zoete aardappel, wortels en paprika, zijn rijk aan betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, een essentiële vitamine voor het beschermen, herstellen en gezond houden van de huid.