Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Als u restjes bewaart zoals bijgerechten of geroosterde groenten, laat de groenten dan volledig afkoelen en bewaar ze in een diepvriesbestendige container . Zip-top zakken werken ook goed om in te vriezen, omdat u de overtollige lucht er gemakkelijk uit kunt persen, wat vriesbrand kan minimaliseren.
Zodra de groenten helemaal zijn afgekoeld en goed uitgelekt, meng je ze voorzichtig met je handen. Verdeel ze in porties ter grootte van een maaltijd die geschikt zijn voor je gezin (ik woog de mijne in porties van 1 pond) en doe ze in stevige diepvrieszakken. Druk er zoveel mogelijk lucht uit en sluit ze af.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Tot 3 maanden invriezen : Deze diepvriesmaaltijden zijn het lekkerst als ze binnen een paar maanden worden gegeten. Tenzij ze vacuüm verpakt zijn, zullen de ingrediënten geleidelijk vriesbrand ontwikkelen. Verwarm de roerbakmaaltijd voor het avondeten: Volg deze instructies voor het samenstellen van het uiteindelijke gerecht, wat ongeveer 10 tot 15 minuten duurt.
Ja, je kunt restjes Chinees eten invriezen . Dat is waarschijnlijk het slimste om te doen als je weet dat je het niet binnen drie tot vier dagen opeet. Foods Guy-blogger Jaron Tietsort raadt aan om restjes Chinees eten zo snel mogelijk in te vriezen. Het zou tot drie maanden goed moeten blijven in de vriezer, zei Tietsort.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Koel de groenten na het blancheren even lang in ijswater als na het blancheren. Laat ze goed uitlekken. Doe ze in diepvriesbakjes .
Wanneer uw geblancheerde courgette is afgekoeld en droog, leg de plakjes in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze in tot ze helemaal vast zijn, ongeveer 2 tot 4 uur . Wanneer de groenten bevroren zijn, doe ze dan in hersluitbare diepvrieszakken, knijp er zoveel mogelijk lucht uit en sluit ze goed af.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Gegrilde groenten invriezen
Grillen is de beste manier die ik ken om een groente met een lage smaak, zoals courgette, om te toveren tot een gastronomische traktatie om van te genieten als de zomer allang voorbij is. Als je niet buiten grillt, werkt het ook goed om gekruide groenten te roosteren voordat je ze invriest .
Paddestoelen, avocado's, spinazie, rabarber (ja, het is een groente!); bonen, wortels, broccoli kunnen allemaal worden ingevroren. Als ze van nature een hoog watergehalte hebben, is het het beste om ze te pureren, te sauteren, te stoven voordat u ze invriest.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen genaamd enzymen, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groenten veroorzaken. Deze enzymen moeten worden geïnactiveerd om te voorkomen dat dergelijke reacties plaatsvinden.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Vries gekookte groenten in om ze later op te warmen . Meestal is een snelle trip naar een hete oven voldoende om groenten op te frissen, maar als ze te zacht zijn om zo te eten, kun je ze in soep of sandwichspread verwerken. Vlees, gevogelte en vis kunnen rauw of gekookt worden ingevroren.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
“ Roer ze even snel door met een beetje olie, breng ze op smaak met zout en sojasaus, doe ze in een bakje en vries ze in .” Op die manier zijn ze klaar voor gebruik de volgende keer dat u echt zin hebt in een roerbakgerecht – u hebt geen nieuwe zak nodig.