Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram.
Door regelmatig lijnzaad te eten, voorzie je jouw lichaam van meer vezels en gezonde vetzuren. Het gebruik van lijnzaad bij je snacks, zorgt ervoor dat je jouw gezonde voedsel nog nét een stukje beter maakt. Je kunt elke dag lijnzaad eten, zolang je de maximale hoeveelheid lijnzaad per dag niet overschrijdt.
'Lijnzaad bevat een stof, cyanogene glycoside, die in je lijf omgezet kan worden in de giftige stof cyanide,' vertelt Groenenberg. Als je daar teveel van eet, kun je klachten van snelle ademhaling, hoofdpijn en duizeligheid krijgen.
Hoeveel lijnzaad is nodig voor een goede stoelgang? Er zijn aanwijzingen in literatuur dat 15 gram lijnzaad per dag een regelmatig stoelgang kan ondersteunen en goed is voor de darmperistaltiek.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lijnzaad'?
Het gebruik van lijnzaad is heel veelzijdig. Hier een paar voorbeelden van maaltijden en snacks waar je het kan toepassen. Meng een eetlepel door je dagelijkse havermout- of yoghurtontbijt, of door een smoothie voor extra vezels.
De vezels van het krachtige zaadje nemen heel veel water op, waardoor je langer vol zit. Daarnaast is lijnzaad een cadeautje voor je darmen, omdat het je darmen schoonmaakt en bijdraagt aan een goede stoelgang.
Lijnzaad zorgt er enkel waarschijnlijk voor dat je stoelgang verbetert, maar het zorgt niet voor een laxerend effect. Daarnaast kan een grote hoeveelheid lijnzaad schadelijk zijn.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
Heel lijnzaad wordt vooral gebruikt voor lijnzaadolie. Gebroken lijnzaad wordt juist gebruikt om te eten. Het voordeel van gebroken lijnzaad is dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Wanneer je namelijk heel lijnzaad eet, worden deze nauwelijks verteerd en heb je er dus vrij weinig aan.
Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.
Lijnzaad: Lijnzaad kan omega-3-vetzuren en lignanen bevatten die gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid en mogelijk een licht bloeddruk verlagend effect hebben.
Helpt bij het verlagen van het cholesterol. Helpt bij het stabiel houden van de bloedglucose. Verlaagd de bloeddruk. Helpt ontstekingen in het lichaam verminderen.
* Sinds 1 Januari 2023 is de wetgeving in Nederland verandert m.b.t. het rauw consumeren van lijnzaad. Deze wettelijke bepaling is tot stand gekomen omdat de van nature aanwezige stof in lijnzaad; waterstof cyanide ook wel bekend als blauwzuur, in rauwe vorm in te hoge dosering schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Lijnzaad gezond
Lijnzaad is enorm vezelrijk en daarom een goed product om je te helpen bij het afvallen. Hierdoor zit je na het eten van 1 of 2 eetlepels door bijvoorbeeld yoghurt al vol en heb je dus minder snel honger.
Bovendien kunnen de vezels in lijnzaad constipatie verlichten en uw spijsvertering bevorderen. De omega-3 vetzuren in lijnzaad hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen en de antioxidanten bieden u een uitstekende bescherming tegen vrije radicalen.
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.
Je zou kunnen denken: als lijnzaad zo gezond is, dan kan ik er maar het beste elke dag heel veel van nemen. Toch is dat niet waar. Allereerst kan een grote hoeveelheid lijnzaad zo laxerend werken dat je er darmklachten van krijgt en bij onvoldoende vochtinname kan het voor een verstopping zorgen.
Lijnzaad bevat fytinezuur, wat de opname van bepaalde mineralen kan verminderen. Als je normaal gesproken niet veel vezels eet, kan lijnzaad spijsverteringsproblemen veroorzaken. Bouw het gebruik langzaam op en drink voldoende water om klachten te voorkomen.
Afvallen door vezels
Lijnzaad bevat ontzettend veel vezels, namelijk 34 gram per 100 gram lijnzaad. Dat is belangrijk wanneer je wilt afvallen. Vezels zorgen namelijk voor een erg vol gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer vezels aan hun dieet toevoegen, tot wel 39% minder honger ervaren.
1. Neem 10g – 15g zaden met 150 ml water, melk, vruchtensap of een soortgelijke vloeistof 2 – 3 keer per dag . 2. Lijnzaad moet ten minste 30 minuten tot een uur voor of na het innemen van andere medicijnen worden ingenomen.
De lijnzaad heel of gebroken (in een koffiemolen) minimaal een uur laten weken en dat met vocht en al, bij het voer doen. Voor een kat: 0,5-1 gram. De lijnzaad heel of gebroken (in een koffiemolen) minimaal een uur laten weken en dat met vocht en al, bij het voer doen.
De inname van lijnzaad of lijnzaadolie heeft ook een positief effect op de huid, die blijkt er goed gehydrateerd en gladder van te worden. Én minder gevoelig, doordat het een ruwe en schilferige huid significant kan verbeteren.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Je hebt alleen lijnzaad nodig en doet het in een grinder en maal het gedurende 5-10 minuten . Na het malen bewaar je het in een luchtdichte container om het langer vers te houden. Lijnzaad dat in poedervorm wordt gegeten, heeft meer voordelen voor het lichaam dan het in zijn geheel te eten.