In de koelkast Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop. Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Bewaaradvies: Biefstuk kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de biefstuk langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken en de kerntemperatuur meten voor de juiste garing. Voor een rare biefstuk hou je een temperatuur van 45-50 graden aan. Voor een medium biefstuk hou je een temperatuur van 60 graden aan en voor een well-done biefstuk moet de kerntemperatuur 70 graden zijn.
Vlees dat stinkt
Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
Hoe ruikt bedorven biefstuk? Bedorven vlees heeft een sterke geur die nog steeds doet denken aan biefstuk, maar dan met een vleugje ammoniak . Sommige biefstukken kunnen ook een ei-achtige geur hebben. Als uw biefstuk over de houdbaarheidsdatum is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet veilig om te eten.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Bedorven vlees
Gekookt vlees zonder zout kan heel gevaarlijk bederven door bacteriën zonder dat er vieze luchtjes te ruiken zijn. Boven een zoutgehalte van 1 procent merk je dat bederf veel beter, aan vieze smaak, een groenige uitslag of slijmerigheid: je moet het dan weggooien.
Hoewel temperaturen boven de 140 en onder de 160 graden Fahrenheit worden aanbevolen voor het vernietigen van sporen, kunnen ze nog steeds overleven, vooral wanneer bedorven vlees toegang heeft tot zuurstof. Als gevolg hiervan zal bedorven vlees precies zo smaken als het ruikt — zuur of pittig .
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Controleer of de gebakken biefstuk een slijmerige of wollige textuur heeft.
Als de biefstuk geen fuzzy textuur heeft, raak hem dan aan met je vinger om te controleren of hij slijmerig aanvoelt, wat betekent dat er bacteriën op het oppervlak groeien. Als het vlees droog aanvoelt of er hetzelfde uitziet als toen je het voor het eerst kookte, dan is het veilig om te eten.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Nee, je mag nooit vlees eten als je vermoedt dat het bedorven is . Symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en koorts worden vaak geassocieerd met voedselvergiftiging. Hoewel het koken van het vlees de bacteriën in het vlees doodt, neutraliseert het niet de toxines die de bacteriën al hebben geproduceerd.
Echter, biefstuk die meerdere dagen in de koelkast heeft gelegen, kan ook grijs worden, wat aangeeft dat het mogelijk aan meer zuurstof in de koelkast is blootgesteld. Dit betekent echter niet per se dat het niet veilig is om te eten , vooral als het geen onaangename geur of slijmerige textuur heeft.
Bereid de biefstuk voor
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.
" Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk. Dep de biefstuk eerst droog met een stuk keukenrol. Daarna is het tijd voor zout en peper.