Snijd het grootste gedeelte van het wortelloof van de wortels af. Wanneer het wortelloof is verwijderd, kook je de wortels voor 10 à 15 minuten in water. Je zult zien dat een deel van het vuil tijdens het koken al loskomt van de wortels. Na 10 à 15 minuten koken, schep je de wortels over in koud water met ijsklontjes.
Maak de wortel schoon onder de kraan en schrap eventueel de wortel - dit hoeft niet. Verwijder de bovenkant en snijd de rest in stukjes. Na het schoonmaken kun je de wortels koken. Dit doe je ongeveer 10 tot 20 minuten.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Smoren kan ook, dit duurt ca. 30 minuten. Gestoomde winterwortel kun je in 35-40 minuten bereiden. Door te stomen behoudt de winterwortel veel van zijn gezonde eigenschappen.
Schillen en bijsnijden: Het schillen en/of bijsnijden van de buitenste schillaag of bladeren van fruit en groenten helpt om pesticidenresten te verminderen. Spoelen: Het spoelen van producten in warm water gedurende ten minste één minuut of langer kan helpen om de aanwezigheid van pesticiden op producten te verminderen.
Wassen met 2% zout water verwijdert de meeste resten van contactpesticiden die normaal gesproken op het oppervlak van groenten en fruit voorkomen. Ongeveer 75-80% van de pesticideresten wordt verwijderd door wassen met koud water.
Snijd het grootste gedeelte van het wortelloof van de wortels af. Wanneer het wortelloof is verwijderd, kook je de wortels voor 10 à 15 minuten in water. Je zult zien dat een deel van het vuil tijdens het koken al loskomt van de wortels.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen, met oranje kleuren wordt met loof verkocht zodra ze vers uit de grond komen. Maar je ziet ze vooral zonder loof en hier in Nederland kennen we deze uiteraard omdat hij vaak wordt gebruikt in hutspot.
Winterpenen bereiden en bewaren
De wortels is heel goed rauw te eten, deze is dan knapperig en stevig. Wortels kunnen ook worden gekookt, gebakken, gegrild, gepureerd en roergebakken. De winterpenen kunnen het beste op de fruitschaal worden bewaard.
Helpt het om de schil te schillen of niet te eten? Voor items die niet altijd geschild worden maar dat wel kunnen – zoals appels, aardappelen en wortels – verwijdert schillen waarschijnlijk wat resten, maar niet alles . Dat komt omdat sommige pesticiden systemisch zijn, wat betekent dat ze door de plant worden opgenomen.
Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond. Knolgroenten zijn bijvoorbeeld aardappelen of knolselderij.
Wil je toch extra smaak toevoegen? Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn.
Begin met het afstoffen van grote stukken aangekoekte aarde. Gebruik vervolgens onder lauw stromend water een groenteborstel en wat elleboogvet om alle losse wortelharen of vuil dat diep in de spleten van de wortel zit, eraf te schrobben . Zorg ervoor dat je de wortel rondom schoonmaakt en oefen voldoende druk uit om hem niet kapot te schrapen.
Ook al wilt u producten schillen voordat u ze eet, of ze uit de schil scheppen of snijden (bijvoorbeeld meloenhelften, watermeloenballetjes, stukjes ananas), dan nog is het belangrijk om ze eerst te wassen. Zo voorkomt u dat vuil en bacteriën van het mes op het fruit of de groente terechtkomen.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar.
Was de winterpeen, snijd het 'kontje' eraf en schil de winterpeen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele winterpeen is 20-25 minuten, voor plakken winterpeen ca. 7 minuten.
De structuur heeft ook invloed op de smaak: de winterpeen is volzoet maar heeft een hardere, minder fijne structuur dan de bospeen. De winterpeen bevat minder vocht dan de bospeen, dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Wortels. Natuurlijk worden deze wortelgewassen geassocieerd met gezonde ogen, maar ze zijn ook geweldig om je bloeddruk te reguleren. Wortelen bevatten veel krachtige plantaardige verbindingen die ontstekingen verminderen en de bloedvaten ontspannen.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
"Het is niet nodig om wortels te schillen voor het eten - veel mensen eten ze graag met schil," zegt Alan Hilowitz, voormalig communicatiedirecteur bij Bolthouse Farms. "Maar omdat wortels in de grond groeien, is wassen/schrobben belangrijk als je besluit ze niet te schillen ," voegt hij toe.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert uw tandarts ontstoken en dood tandweefsel uit het wortelkanaal. De wortelkanalen bevinden zich onder de kroon en vormen samen het onzichtbare gedeelte van de tand of kies.