Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen en dat is niet alleen de kleur. Ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we eten.
Hoewel ze beide zeer voedzame groenten zijn, heeft broccoli een hoger vitaminegehalte, met name vitamine K en C, dan bloemkool en staat het er specifiek om bekend dat het goed is voor de gezondheid van de ogen. Broccoliroosjes leveren ook meer mineralen en vezels en bevatten vitamine A, wat niet in bloemkool zit.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Bloemkool is rijk aan vitamine C, vitamine K, vitamine B6 en foliumzuur. Het bevat zelfs alle mineralen! Deze kruisbloemige groente bevat sulfurofaan, een bestanddeel van sulfur, dat een positieve werking heeft op de bloeddruk.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid:
De bloemkool is rijk aan vitamine C. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
1. Paprika. Groenten uit de nachtschadefamilie zoals paprika (ook aardappels en aubergines) blijven een beetje omstreden. Veel diëtisten zijn geen voorstander van deze groenten, omdat ze onder andere voor darmproblemen en oververmoeidheid zouden kunnen zorgen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Gezond eten betekent meer donkergroene groenten eten, zoals broccoli, spinazie en andere donkergroene bladgroenten . Neem meer rode of oranje groenten op in uw dieet, zoals wortels, tomaten, zoete aardappelen en peulvruchten (droge bonen en erwten).
Bloemkool, broccoli en spruitjes zijn ook rijk aan eiwitten. Dit heeft het gunstige effect dat je langer een vol gevoel houdt. Bonen en peulvruchten zoals linzen of kikkererwten zijn ook erg goed om af te vallen. Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels en zorgen ervoor dat je lang vol zit.
Het feit dat het een groente is, maakt bloemkool automatisch goed voor je. Daarnaast zit bloemkool boordevol voedingsstoffen die het unieke voordelen geven, zoals vezels, vitamine C, vitamine K en choline. Deze eigenschappen geven je een goede reden om het regelmatig of zelfs dagelijks te eten .
Rauwe bloemkool eten levert een maximale hoeveelheid vitamine C, maar door bloemkool te koken kan uw lichaam meer voedingsstoffen opnemen , zoals vitamine K en kalium. Door bloemkool te roosteren of stomen komen de natuurlijke smaken naar voren en krijgt het een heerlijke textuur.
De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig. Let op: als je 250 gram bloemkool wilt eten heb je ongeveer 300 tot 350 gram rauwe bloemkool nodig.
Spinazie . Spinazie bevat veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli en boerenkool. Maar het is ook rijk aan fytochemicaliën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam hormonen vrijgeeft die ervoor zorgen dat je je vol voelt, wat nuttig kan zijn voor mensen die willen afvallen.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Het werkt ontstekingsremmend
Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit tot schade leiden; er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.