Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo beschadigen de groente niet door de kou.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Vlees en vis: achteraan
Rauw vlees, vis en schaaldieren zijn de meest delicate ingrediënten van je koelkast. Je bewaart ze dus best in het koudste deel: achteraan. Daar krijgen de producten minder last van de warmte wanneer de deur opengaat.
Bewaar koelverse melkproducten in de koelkast op 4 °C en bewaar ze niet te lang. Eet zachte kazen (bijvoorbeeld schimmelkazen) op voordat de THT-datum is verstreken. Kijk, ruik en proef of je yoghurt, boter en melk nog kunt gebruiken als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Mensen die weten hoe ze hun koelkast moeten indelen zetten geopende potjes, blikjes verpakkingen op de bovenste plank. Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Bewaar je worst op een droge plek
Het idee is om een ruimte te vinden met een temperatuur tussen 12 en 20°C om uw producten in goede omstandigheden te bewaren. De temperatuur mag niet te heet of te laag zijn. Een keuken is een relatief goede plek om je worstjes te bewaren.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn. Niet elke koelkast is met graden in te stellen, dit verschilt per apparaat. Sommige koelkasten hebben de standen nummers gegeven van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Afgedekt in de koelkast
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Een nieuwe koelkast kun je het beste 12 uur laten staan voor je hem aanzet. Bij een gebruikte koelkast hoeft dit niet, mits hij staand is vervoerd. Een nieuwe koelkast kun je zowel staand als liggend vervoeren. Bij thuiskomst laat je deze dus een aantal uur staan voor je hem aanzet.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.