Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Bewaar je jouw bonbons in een donkere en koele omgeving, dan heb je er tot 40 dagen plezier van. Dit kan prima in een lade met andere droge producten zonder sterke geuren.
Alles met een room- of boterganache zoals truffels/bonbons heeft een kortere houdbaarheid, ergens tussen de 2 weken en 2 maanden , afhankelijk van het recept. Karamels en chocolade/snoepgoed op suikerbasis gaan langer mee dan truffels en ganaches, maar lang niet zo lang als vaste stoffen.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
Eet je Leonidas-chocolaatjes altijd binnen een paar weken na aankoop op en bewaar ze nooit langer dan 3 maanden , want dan gaan de smaken en aroma's achteruit. Je moet toegeven dat dat zonde zou zijn...
WAT IS DE BESTE MANIER OM LEONIDAS CHOCOLADE TE BEWAREN? Leonidas chocolaatjes moeten worden bewaard bij 15 - 18C (kamertemperatuur) in een droge ruimte die vrij is van geuren en ver weg van warmtebronnen zoals zonlicht.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Alle stevige chocoladestukjes blijven ongeveer een jaar goed, geloof het of niet. Echter, alle gevulde stukjes zoals karamels, crèmes, gelei of toffee hebben een houdbaarheid van ongeveer 6 tot 8 weken. Truffels hebben een houdbaarheid van ongeveer 2 tot 4 weken, omdat ze gemaakt zijn met verse slagroom.
Verpak uw chocolade vacuüm in vacuümzakken zoals deze, of doe ze in diepvriesbestendige zip-top zakken (en overweeg om ze dubbel te verpakken). U kunt de houdbaarheid van uw chocolade op deze manier verlengen tot ongeveer achttien maanden .
Wat bonbons betreft, hangt het er echt vanaf hoe ze gemaakt zijn. Als ze houdbaar zijn, zoals Russell Stover, kun je ze op dezelfde manier behandelen als pure chocolade: zorg dat ze niet smelten en zet ze in de koelkast of vries ze in als dat nodig is .
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel de meeste chocoladesoorten kunnen bederven, in die zin dat ze er anders uitzien of smaken dan een verse reep chocolade , heeft het eten van een reep chocolade die over de datum is niet dezelfde gevolgen als het eten van een stuk beschimmeld fruit of een stukje oud rundvlees.
U kunt het bijvoorbeeld smelten om andere chocoladelekkernijen te maken, het toevoegen aan gebakken goederen of het gebruiken als topping of vulling voor verschillende gerechten . En als u denkt dat uw chocolade beschimmeld is en weggegooid moet worden, wacht dan gewoon en lees u in, want het kan zijn dat het zijn temperament verloren heeft.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard, zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Bij chocoladeS ("pralines") hangt het daarentegen af van de vulling(en). De overgrote meerderheid bevat geen verse room en is gemakkelijk enkele weken houdbaar. Als u voorverpakte chocolade in een vitrine bekijkt, kunt u de houdbaarheidsdatum op de doos controleren.
Bij deze gematigde temperaturen behouden de meeste soorten chocolade in dozen hun kwaliteit ten minste 6 tot 9 maanden , zelfs nadat ze zijn geopend. Voor chocolade gevuld met crèmes en karamels is dit korter.