Gefrituurde snacks zoals frietjes, loempia's. De regel is: eerst invriezen, dan frituren (en zeker niet andersom!). Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Invriezen houdt voedsel veilig door de beweging van moleculen te vertragen, waardoor microben in een slapende fase terechtkomen . Invriezen bewaart voedsel voor langere tijd omdat het de groei van micro-organismen voorkomt die zowel voedselbederf als door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.
Doe geen warm eten in de vriezer: Laat het eten volledig afkoelen als het gekookt is. Warm eten in de vriezer leggen kan ervoor zorgen dat uw andere etenswaren ontdooien. Verpak en sluit het eten goed af: Aluminiumfolie, plasticfolie en plastic diepvrieszakjes helpen om eten te beschermen tegen vriesbrand. Probeer zoveel mogelijk lucht te verwijderen bij het inpakken om vriesbrand te voorkomen.
In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar.
Ik hanteer de regel dat vers gekookt voedsel 3 dagen in de koelkast moet liggen en dan moet je het weggooien. Dus je zou het prima kunnen eten van zaterdagavond tot dinsdag is de 3e dag - ik zou het zeker goed opwarmen en ruiken voordat je het eet.
Voor de beste kwaliteit kunnen gekookte vlees- en gevogelteresten in afgesloten containers in de vriezer worden bewaard bij 0 F of lager gedurende 2 tot 6 maanden . Als u al uw restjes opwarmt maar niet de hele portie opeet, zet u wat er overblijft onmiddellijk in de koelkast zodat het veilig opnieuw kan worden opgewarmd.
Kan je pasta invriezen? Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Het is volkomen veilig om gekookte rijst in te vriezen, maar de textuur verandert nadat het is ingevroren, omdat het voedsel niet bestand is tegen opwarmen . Dit komt doordat de celwanden van rijst afbreken bij het ontdooien, waardoor uw perfect gekookte, luchtige rijst een onaangename, papperige textuur krijgt.