Knijp zachtjes in de schil en test zo of de mango goed rijp is. Snijd vervolgens met een groot scherp mes langs de pit naar beneden. Doe dit aan beide kanten van de pit. Neem vervolgens een klein mesje om de helften van boven naar beneden en links naar rechts in te snijden.
Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden.
Snijd de mango met schil en al net naast het midden langs de pit. Doe dit ook met de andere kant. Nu kun je het beste met een scherp mesje de mango op het vruchtvlees horizontaal en verticaal insnijden. Let er op dat je niet door de schil heen snijdt.
De vrucht moet vol, stevig en rond zijn en een mooie gave schil hebben. Bij indrukken voelt een rijpe mango een klein beetje zacht. Druk niet te hard, want dan creëer je bruine vlekken.
Kwaliteit en rijpheid
Een rijpe mango voelt stevig aan maar kan je tegelijk lichtjes indrukken. Je kan een mango het makkelijkste snijden door in de lengte aan weerszijden van de pit de zijkanten af te snijden. Maak vervolgens met je mes een raster van horizontale en verticale lijnen in het vruchtvlees.
Als je er zachtjes in knijpt, zou een mango die rijp is en klaar om te eten, lichtjes moeten meegeven aan de druk . Als hij hard als een steen is, is hij nog niet rijp. Kleur is, vreemd genoeg, geen betrouwbare indicator van rijpheid, aangezien niet alle lokaal verkrijgbare variëteiten hun rijpheid visueel laten zien.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Bij kamertemperatuur kunnen mango's goed narijpen. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast. Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op.
Sommige mango's verkleuren wanneer ze rijp zijn, alleen dit is niet bij elke soort mango het geval. Soms kan een rijpe mango nog steeds groen van de buitenkant zijn, inplaats van die gele of rode kleur. Knijp ook zacht in de mango. Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp.
Tip: Als je mango's snel rijp wil laten worden, pak ze dan in krantenpapier of leg ze naast appels of peren, die het "rijpingsgas" ethyleen verspreiden.
Gebruik een dunschiller (een Y-vormige werkt hier bijzonder goed) en schil de mango van boven naar beneden, waarbij u aan elke kant een stukje schil van 2 inch overhoudt . Deze stukjes zijn uw antislipgrippers: waar u de mango vasthoudt terwijl u het gladde vruchtvlees snijdt.
Snijd naar beneden dicht bij de pit en snijd de mangowangen van de mango af. Snijd een honingraatpatroon in het vruchtvlees (maar snijd niet door de schil). Druk op de onderkant om het vruchtvlees van de mango te openen. Stap 3 Schik het fruit op een grote serveerschaal.
Rijpe mango's voelen een beetje zacht aan, net als avocado's en perziken. En veren zacht terug na indrukken. Ook hebben rijpe mango's een sterke, zoete en fruitige geur rond de steel. Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen.
Mango Roll Ups : Snijd mango in dunne reepjes en rol ze op met een plakje vleeswaren, zoals ham of kalkoen. Mango Splash: Geef elke maaltijd wat kleur met verse, felgele/oranje mango. Besprenkel gegrilde of gebakken kip, varkensvlees of vis met mangopuree. Gooi mangostukjes in een fruitsalade of een groene salade.
S 'Avonds kun je de mango bij het voorgerecht serveren met (rauwe) ham of in tropische rijstgerechten verwerken. Je kunt de mango ook natuurlijk voor het toetje gebruiken; in gebak, bij sorbetijs of in een heerlijke mangocrème. Gebruik onrijpe of gedroogde mango als je mangochutney wil maken.
Knijp zachtjes in de mango. Een rijpe mango zal lichtjes meegeven . Een halfrijpe mango zal enigszins stevig zijn, en een onrijpe mango zal zeer stevig aanvoelen.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Bewaar onrijpe mango's op kamertemperatuur. Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat ze rijp zijn . Mango's rijpen verder op kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak op kamertemperatuur.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.