Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.
Sla belangrijke bron voedselvergiftiging
Voeding dat menselijke bewerking heeft ondergaan, loopt het meeste risico. Sla is daarin een belangrijke drager van het virus.
Bij sla is dat bijvoorbeeld listeria monocytogenes, een bacterie die de infectieziekte listeriose kan veroorzaken. De gevolgen van die ziekte kunnen gaan van milde griepachtige symptomen tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Bacteriën zoals Salmonella en E. coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla. Zelfs in de koelkast. Dat blijkt uit een Britse studie.
Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Verse salades zijn een andere belangrijke bron van voedselvergiftiging . Maar het kan lastig zijn om de oorzaak te achterhalen. Sommige uitbraken zijn gekoppeld aan een specifiek soort bladgroenten, vaak romaine sla en spinazie, of aan bepaalde telers of verpakkers. Salmonella en andere bacteriën kunnen worden herleid tot vuil irrigatiewater, aarde of menselijke handen.
De meeste mensen herstellen volledig van de meest voorkomende soorten voedselvergiftiging binnen 12 tot 48 uur . Sommige soorten voedselvergiftiging kunnen ernstige complicaties veroorzaken.
Bewaar verpakte sla koud en eet het snel op .
"Laat sla in zakken, net als vlees en gevogelte, niet te lang buiten de koelkast liggen, omdat bacteriën zich bij kamertemperatuur vermenigvuldigen", zegt James E. Rogers, directeur voedselveiligheidsonderzoek en -testen bij CR.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven. Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De kern van de zaak. Tenzij uw product wordt teruggeroepen, is romaine sla veilig om te eten .
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen.
Voedsel met een laag risico is omgevingsstabiel, zoals brood, koekjes, ontbijtgranen, chips en taarten (geen roomtaarten). Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke voedingsmiddelen voedselvergiftiging veroorzaken.
De belangrijkste bijwerkingen, en de meest zorgwekkende, zijn diarree, verlammende maagkrampen en chronisch overgeven. Als u het ongeluk had besmette romaine te eten, zou u deze symptomen twee tot acht dagen na het eten van de maaltijd beginnen op te merken.
Mensen worden meestal ziek van Shiga-toxineproducerende E. coli (STEC) 2-8 dagen (gemiddeld 3-4 dagen) na het inslikken van de kiem . Sommige mensen met een STEC-infectie kunnen een type nierfalen krijgen dat hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) wordt genoemd.
De houdbaarheid van sla is gemiddeld maar 2 dagen. Afhankelijk of het rauw is of gekookt. Gekookte sla is namelijk iets minder lang houdbaar dan rauwe sla.
Bij voedselvergiftiging kijken we als eerste naar vis en vlees. Ook groenten en zuivel kunnen echter voedselgerelateerde besmettingen veroorzaken. In verrassend veel gevallen zelfs.
CDC schat dat Salmonella meer door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakt dan welke andere bacterie dan ook. Kip is een belangrijke bron van deze ziekten. Sterker nog, ongeveer 1 op de 25 verpakkingen kip in de supermarkt is besmet met Salmonella. Je kunt ziek worden van besmette kip als deze niet goed is gekookt.
Voeg langzaam flauwe voedingsmiddelen toe. Als je wat vocht hebt kunnen drinken en 6 tot 8 uur niet hebt overgegeven, probeer dan kleine hoeveelheden voedsel te eten, zoals bananen, aardappelen, yoghurt, rijst, appelmoes, ongeboterde toast, droge crackers of droge ontbijtgranen . Zodra je weer vast voedsel eet, eet je elke paar uur kleine maaltijden.