Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een rotte of bedorven mango ruikt bitter en alcoholisch omdat de suikers erin fermenteren en een vieze geur veroorzaken . Ruik altijd aan de steel van een mango, want daar is het aroma het sterkst.
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Je hebt mango's met een groen, geel, oranje, rood of bontgekleurde schil. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de mango. Het vruchtvlees van een rijpe mango is zacht, zoet en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De enige manier om erachter te komen of een mango rijp is, is door te voelen. Als de vrucht een beetje meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Als de mango te zacht aanvoelt, is hij overrijp.
Wanneer het fruit wordt geoogst, kan sap van de afgesneden stengel op de schil van het fruit druppelen. Het sap veroorzaakt latexvlekken, zichtbaar als donkere of bruine plekken, ook wel sapburn injury genoemd . Deze verwonding aan de schil is te wijten aan de zure aard van het sap. Het sap zelf wordt lichtgeel en transparant wanneer het gedroogd is.
De schil van een mango is ongeveer 2 mm dik, glad en glanzend. Wanneer de vruchten rijp zijn, zijn ze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De mango smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur.
Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.
Hoe te bewaren: "Hardere, onrijpe mango's kunnen op kamertemperatuur op het aanrecht liggen tot ze rijp zijn; bewaar ze niet in de koelkast voordat ze rijp zijn", zegt Samuels. "Nadat ze rijp zijn, kun je mango's in de koelkast bewaren. De typische houdbaarheid van een mango is ongeveer zeven tot veertien dagen , maar kan variëren."
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
De darmgezondheidsexpert en voedingsdeskundige Avanti Deshpaande raadt haar volgers af om 's avonds laat mango te eten, omdat het behoorlijk gevaarlijk is voor je bloedsuikerspiegel. "Vermijd het om ' s avonds laat na het avondeten mango te eten, want dat is hoe de insulinepiek ontstaat," zegt ze.
Het is raadzaam om de mango's binnen enkele dagen na aankoop te consumeren voor optimale versheid en smaak. Een handige manier om mango's langer te bewaren, vooral als je ze niet binnen enkele dagen kunt consumeren, is door stukjes mango in te vriezen.
Mangoschil of -sap: Mangoschillen en -sap bevatten bepaalde verbindingen, zoals tannines en urushiol, die bij sommige personen een bittere smaak of irritatie kunnen veroorzaken . Wanneer u een mango eet en vervolgens water drinkt, kunnen restverbindingen van de mangoschil of het -sap zich met het water vermengen, wat resulteert in een bittere smaak. 2.
Naarmate de vrucht verder rijpt wordt dit steeds meer geel/oranje. De vruchtvleeskleur kan ook een indicator zijn voor kwaliteitsproblemen. Bruinverkleuring is een ongewenst gebrek en kan aangeven dat de mango overrijp is of niet goed is opgeslagen (bijv. bij te lage temperatuur).
Voor de meeste mango's is de eerste fase van rijping het lekker zacht worden - denk aan het gevoel van een rijpe avocado. Kleur: De mango zal van groen naar een tint geel/oranje gaan . De mango hoeft niet helemaal oranje te zijn, maar moet wel voornamelijk oranje of gele vlekken hebben.
Een rijpe mango voelt zachter aan, terwijl een onrijpe een stevige schil heeft . Je kunt de mango ook zachtjes aandrukken, maar druk niet hard genoeg, want je wilt de mango niet deuken. Inspecteer voorzichtig van alle kanten en kies zachtere mango's die van alle kanten glad zijn en geen gaatjes of sneden hebben.
De vrucht zal ongewoon zacht aanvoelen bij lichte druk van uw vingertoppen . Als u in een overrijpe mango snijdt, zal het vruchtvlees op plekken bruinachtig zijn. Volgens eHow, "Onderzoek de buitenste schil van de vrucht. Als de schil bruin, bubbelig of rot is, is het niet goed."
Knijp ook zacht in de mango. Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp. Let er wel op dat een mango ook kan overrijpen. Zodra de vrucht dus zacht in te drukken is moet je de mango gelijk eten!
De bacterie die zwarte vlekken veroorzaakt heet Xanthomonas campestris pv. mangiferae-indicae . Het kan bladeren, twijgen en fruit aantasten. Over het algemeen veroorzaakt bacteriële zwarte vlekken geen ernstige verliezen in de NT, maar onder bepaalde omstandigheden kan dat wel.
De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. Als de vrucht rijp is, kan deze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd zijn. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur.
Tip: Als je mango's snel rijp wil laten worden, pak ze dan in krantenpapier of leg ze naast appels of peren, die het "rijpingsgas" ethyleen verspreiden.
De rijpe mango is van binnen en buiten geel-oranje en is heerlijk zoet. De onrijpe, groene mango is zurig en hard.