Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
Met behulp van een enzympreparaat kun je lactose-arme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kun je innemen als je een keer melk(producten) wilt gebruiken.
Iemand met lactose-intolerantie kan geen voedingsmiddelen eten of drinken die lactose (ook wel melksuiker genoemd) bevatten. Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.
Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Je lichaam maakt dan te weinig van het enzym lactase aan. Dat enzym heb je nodig om de lactose te verteren. Lactase wordt normaal gesproken aangemaakt in je dunne darm. Het breekt lactose uit de melk af voordat het in de dikke darm terecht komt.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Kerutabs en Phital Lactase 4500 zijn tabletten die het enzym lactase bevatten. Om de klachten ten gevolge van lactose-intolerantie te voorkomen, dient u vlak voor of tijdens het gebruik van melk of melkproducten één of meerdere tabletten in te nemen.
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de wand van de dunne darm wordt gemaakt (zie afbeelding 1). Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed verteerd worden. De lactose komt vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Eerst wordt koemelk, gedurende ongeveer 4 weken, helemaal uit de voeding gehaald. Dit noemt men de eliminatiefase. Als je borstvoeding geeft, betekent dit dat jij 4 weken koemelkvrij gaat eten. Als je baby flesvoeding krijgt, stap je over op een intensief gehydrolyseerde voeding.
De inname van de probiotische bacterie Bifidobacterium longum en een yoghurt verrijkt met Bifidobacterium animalis zouden de symptomen van lactose-intolerantie kunnen verminderden.
30 minuten na het binnenkrijgen van koemelk kan jouw kindje al last krijgen van bijvoorbeeld braken of ademhalingsproblemen. Maar symptomen van koemelkallergie kunnen ook pas later optreden. Denk aan huiduitslag, buikpijn of diarree. Jouw kindje kan zelfs tot 24-48 uur na inname van koemelkeiwitten klachten vertonen.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Je krijgt dan last van buikpijn, diarree en winden laten. De klachten komen doordat er in je darm te weinig van het eiwit lactase is. Dit eiwit is nodig om melk te verteren. Als je veel melk drinkt, kun je al die melk dus niet goed verteren.
Zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, bevatten minder lactose. Dit komt doordat bij de fermentatie de lactose deels wordt afgebroken. Je kunt deze producten bij een lactose-intolerantie daarom beter verdragen dan melk.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek.
Ook wie gevoeliger is voor koemelk (lactose) heeft hevigere huidirritaties, net zoals een glutenintolerantie (graanproducten) eczeem kan aanwakkeren. Die link wordt echter niet altijd gelegd. Bovendien reageert elk van ons anders op wat we eten en drinken.
Als iemand met een lactose-intolerantie te veel lactose blijft consumeren, kunnen ze last krijgen van verergerde symptomen, een slechter humeur en een verminderde kwaliteit van leven . Chronische diarree kan leiden tot complicaties zoals ondervoeding, onverklaarbaar gewichtsverlies en bloedarmoede.
Soms denken mensen dat ze aankomen door hun lactose intolerantie. Dit is niet zo, maar je buik kan door het gas in de darmen wel behoorlijk uitzetten. Denk je dat je lactose intolerantie hebt? Ga dan naar je huisarts.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.