Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren. Leg ze vooral niet in de zon, dan kan ze ze wel tot een week bewaren.
Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
Geen slecht idee! Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Met deze eenvoudige tip houd je bananen dagen langer geel. Het is heel simpel, wikkel de banaan in het plastic folie, zodat er geen lucht meer bij kan komen. Zorg er daarnaast voor dat de banaan op een koele plek wordt bewaard, bijvoorbeeld de kelder.
Bananen in de koelkast bewaren
Maar wees voorzichtig – totdat ze geel worden, zal in de koelkast leggen voorkomen dat ze goed rijpen. Zelfs als ze bruin beginnen te worden, is het mogelijk om bananen tot acht weken in bakjes in de koelkast te bewaren om ze daarna te bakken.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het grootste deel van het ethyleen komt vrij uit de stelen van de bananen, dus als je de rijping wilt vertragen, wikkel je de stelen eenvoudig in folie of huishoudfolie . Probleem opgelost!
Voorkom dat gesneden bananen bruin worden door ze in citroensap of sinaasappelsap te dopen . Het citroenzuur in het sap helpt het oxidatieproces te vertragen, waardoor de bananen er langer vers blijven uitzien. Bananen kunnen een nuttig en smakelijk alternatief zijn voor eieren in sommige recepten, zoals brownies, koekjes, muffins en cupcakes.
Dit komt omdat bananen, net als veel soorten fruit en groenten, blijven rijpen nadat ze zijn geplukt . Om ze een langere houdbaarheid te geven, worden bananen jong geoogst en nog enigszins onderrijp in de winkels afgeleverd.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bananen en andere exotische fruitsoorten hebben namelijk snel last van 'koudebederf': als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. De smaak vlakt ook af als je ze in de koelkast bewaart.
Je kunt bananen in ieder rijpingsstadium gebruiken. Zowel het eten van groene bananen als het eten van (over)rijpe brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Een minderheid kiest voor groen, blijkt uit een consumentenonderzoek van Chiquita. Het merendeel van de bananeneters geeft de voorkeur aan geel of nog rijper.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Het bewaren van je bananen in de koelkast kan de levensduur van het fruit enigszins verlengen, maar er is een voorbehoud. Als het gaat om het koelen van bananen, is timing alles. Het koelen van bananen zal het rijpingsproces vertragen of stoppen , waardoor het fruit in zijn huidige staat behouden blijft.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Als je ze echter met een beetje citroensap besprenkelt , verlaagt dit de pH-waarde en blijft het bruin worden op afstand. Volg de citroentruc en plaats ze in de koelkast, verpakt in plasticfolie of in een luchtdichte voedselbewaarcontainer of -zak. Op deze manier bewaard, kunnen gesneden bananen drie tot vier dagen vers blijven.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek.