Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.
Vrij uitlopende kippen produceren gezondere eieren dan de rest . Volgens DrAxe.com bevatten eieren van vrij uitlopende kippen: ⅓ minder cholesterol, ¼ minder verzadigd vet, ⅔ meer vitamine A, 2 keer meer omega-3, 3 keer meer vitamine E, 7 keer meer bètacaroteen. Het belangrijkste is dat ze meestal iets groter zijn dan normale eieren.
Scharreleieren worden gelegd door legkippen die in schuren leven. Deze schuren zijn voorzien van legnesten, zitstokken, daglicht door ruiten. Ook ligt strooisel op de vloer. De legkippen kunnen vrij scharrelen en zoeken naar het rondgestrooide voedsel.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer.
Gezonder
Vrij rondlopend pluimvee heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte dan commercieel gefokte kippen . Daarnaast zijn commerciële kippen ook in verband gebracht met hormoononevenwichtigheden en verhoogd cholesterol.
Zelfs het wit van het ei vormt een vijandige omgeving voor micro-organismen . De kleine poriën in de schaal kunnen echter toestaan dat sommige micro-organismen erdoorheen komen. Geschikte schoonmaak- en ontsmettingsprocedures op de boerderij verkleinen de kans dat Salmonella in de omgeving van de vogels terechtkomt.
Uit een onderzoek van Penn State University uit 1999 bleek dat eieren van scharrelkippen 10% minder totaal vet en 34% minder cholesterol bevatten, vergeleken met de standaardgegevens van de USDA over supermarkteieren.
Aan de ene kant zorgt vrije uitlooplandbouw ervoor dat de dieren in een meer natuurlijke omgeving kunnen leven, waardoor de productiestress afneemt en ze een humaner leven kunnen leiden . Aan de andere kant kan de productie duurder zijn en de minder gecontroleerde omgeving betekent dat er meer toezichtwerk nodig is.
Er bestaat geen twijfel over dat een groot aantal boeren die scharrelkippen produceren, uitstekende kwaliteit, hoog welzijn vogels produceren, maar onder deze slim genoemde 'scharrel' standaard kan het tegenovergestelde ook gelden. De beste manier om ervoor te zorgen dat u altijd vlees van hoge kwaliteit, hoog welzijn koopt, is door biologisch te kiezen .
De kern van de zaak is dat de gezondste eieren om te kopen , eieren zijn die in de wei zijn grootgebracht met een Grade AA-classificatie en een USDA Organic-label, evenals de Certified Humane Raised & Handled-certificering . Deze normen bestrijken veel basissen en geven aan dat u de beste eieren krijgt.
In tegenstelling tot gangbare scharreleieren, komen vrije-uitloopeieren van leghennen die naast hun leven in een schuur toegang hebben tot buitenruimtes. Daar kunnen ze overdag pikken, scharrelen en zonnebaden, wat dichter bij hun natuurlijke gedrag ligt met als resultaat een positieve impact op hun welzijn.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
De meest waarschijnlijke manier waarop bacteriën uw eieren besmetten, is wanneer het schaaloppervlak in contact komt met ontlasting . De kans dat de eieren van uw kippen zich in de buurt van ontlasting bevinden, wordt grotendeels bepaald door het ontwerp en de verzorging van uw hok. Goed beheer van de nestkast is de basis voor een schone eierproductie.
Een ander onderzoek koppelde scharreleieren aan hogere niveaus van de antioxidant bètacaroteen en vetzuren, maar niet aan andere voedingsstoffen zoals vitamine A, E of cholesterol. De verschillen waren echter niet significant genoeg om scharreleieren voedzamer te achten dan kooieieren .
Onderzoek naar de prevalentie van Salmonella in biologische en scharreleieren heeft gemengde resultaten opgeleverd. Sommige onderzoeken suggereren dat deze eieren een lager risico op Salmonella-besmetting hebben vanwege de gezondere leefomstandigheden voor de kippen, waaronder meer ruimte, toegang tot de buitenlucht en een gevarieerder dieet.
Open omgevingen kunnen gevaarlijk zijn voor dieren zoals kippen, omdat ze overal hun behoefte doen en stof opwaaien. Dit kan ernstige kwalen veroorzaken. Vrijlopende kippen kunnen zichzelf verwonden door met elkaar te vechten. De opbrengst van producten zoals eieren en melk kan afnemen .
Biologische en scharrelkippen zijn duurder omdat ze meer kosten om te produceren . Voer is goed voor ongeveer 70% van de kosten om een kip groot te brengen en deze vogels eten twee keer zo lang. En hoe ouder en groter ze worden, hoe meer ze consumeren.
Vrije uitloopkippen versus kooikippen.
Alle kippen werden op exact dezelfde manier gedood en voorbereid en in een blinde test geserveerd. De scharrelkippen, die hun poten mochten strekken en nestelen in bomen, bleken het lekkerst te zijn, met een 'sappigere', 'malsere' en 'minder vezelige' smaak .
Want hoewel de ene kleur niet beter is dan de andere tijdens het bakken, is het witte ei wel duurzamer (en beter voor de portemonnee). Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daardoor minder voer nodig. Dat terwijl een witte kip juist méér eieren legt dan een bruine kip.
Een doos van 10 eieren kost bij de boer momenteel gemiddeld 2,61 euro. Supermarkt Albert Heijn rekent voor 10 eieren gemiddeld 4,10 euro en Jumbo gemiddeld 4,43 euro.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland.