Tip 1: stop het fruit in een papieren zak Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Stop de peren in een bruine papieren zak samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleen af, een gas dat fruit sneller laat rijpen. Houd de peren goed in de gaten, want het kan snel gaan! Deze truc werkt ook bij andere onrijpe vruchten zoals avocado's, tomaten, nectarines, en mango's.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel. Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces van onrijpe peren in gang zet . Je moet wel van wetenschap houden!
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: In een plakje filodeeg in de oven. In een salade met lollo rosso en geitenkaasdressing.
Peren zullen in 4-7 dagen op uw aanrecht rijpen. Doe ze in een kom en controleer ze regelmatig om te zien wanneer ze klaar zijn om te eten. Doe de peren in een papieren zak en laat ze op het aanrecht rijpen . Deze methode zou ongeveer 2-4 dagen moeten duren om de peren te laten rijpen.
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe kun je zien welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene toppen.
Probeer niet om groene te plukken, maar als je een bes pakt die roze is of maar half rood, is het onze ervaring dat ze binnen 24 uur op je aanrecht rijpen. Je hoeft niets te doen – ze rijpen 's nachts vanzelf .
Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar.
Laat fruit sneller rijpen door het in een papieren zak te doen
Als u het fruit in een losjes gesloten papieren zak doet, wordt het ethyleengas binnenin vastgehouden en wordt de rijping versneld. Sluit de zak echter niet te strak af en gebruik geen plastic zak : als u te veel vocht vasthoudt, kan er schimmel ontstaan.
Dus als u wilt dat het fruit sneller rijpt, kunt u het fruit in papieren zakken, plastic zakken, katoenen handdoeken doen . Deze materialen kunnen de snelle rijping van sommige vruchten bevorderen. Omdat in principe in alle vruchten ethyleengas zit en dit gas het gas zal verspreiden tijdens het zelfrijpingsproces van het fruit.
Om het rijpingsproces te versnellen, hoeft u alleen maar het etheengas in de banaan op te vangen door ze in een papieren zak te doen . Fruit geeft vocht af, dus u moet een zak gebruiken die geen vocht vasthoudt. Rijping in een zak duurt meestal een dag of zo, maar kan zo snel als een nacht duren. Blijf gewoon controleren.
Als u de rijping van veel fruitsoorten wilt versnellen — steenvruchten zoals abrikozen, nectarines, perziken en pruimen; groene appels; avocado's; peren, natuurlijk; mango's; kiwi's; zelfs tomaten — voeg dan een banaan toe aan de papieren zak. Het benevelt alle rijpende dingen, inclusief zichzelf, in ethers van ethyleen.
Zet het op een warme plek, zonder vochtigheid, samen met andere climacterische vruchten (appels, bananen, kiwi's) of zelfs verpakt in papier of karton . Op deze manier wordt de concentratie ethyleen - het hormoon dat ervoor zorgt dat climacterische vruchten blijven rijpen nadat ze van de boom zijn - verhoogd, zodat ze sneller rijpen.
"De beste manier om je peren te laten rijpen is ze te bewaren op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een fruitschaal op je aanrecht ," zegt Morris. "Als je ze in de buurt van ander fruit bewaart dat ethyleen afgeeft, zoals bananen, versnelt dit het rijpingsproces."
Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder de klokhuizen. Los een kopje suiker op in een kopje kokend water op het fornuis. Voeg kaneel toe (stokjes zijn beter), wat honing en vanille-extract (bonen zijn beter). Voeg de peren toe, zet het vuur laag en laat 30 minuten koken of tot ze zacht zijn.
Voor dit recept kiest u peren die enigszins stevig zijn, zonder kneuzingen en minimale markeringen. Ze mogen niet helemaal rijp zijn, anders zijn ze te zacht als ze eenmaal gekookt zijn .
Ze kunnen daarom achter elkaar door geplukt worden. Een perenboom kan zo'n 100 jaar oud worden, maar meestal worden de bomen door de telers na zo'n 25 jaar vervangen.