Dat is deels waar. Rauwe cacao bevat inderdaad een bepaald stofje, fenylalanine, wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Het wordt in je lichaam namelijk omgezet tot dopamine, wat zorgt voor het geluksgevoel en een betere concentratie. Bij de verwerking van chocolade gaat veel van dit stofje verloren.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname eerder op de dag te doen.
Cacao en chocolade worden gemaakt van cacao, naast de voedingswaarde, zal het te veel gebruiken, misbruik ervan ook slapeloosheid veroorzaken. Omdat cacao een hoeveelheid cafeïne bevat - dit is een stimulerende verbinding die het vermogen van de hersenen om te functioneren vergroot, waardoor je altijd wakker bent en moeilijk in slaap valt .
Door haar anti-inflammatoire eigenenschappen zorgt donkere chocolade ervoor dat we minder snel hoofdhuidinfecties zullen krijgen. Donkere chocolade zit vol met koper, zink en ijzer: stoffen die voor een betere bloedcirculatie in de hoofdhuid zorgen, waardoor de haargroei wordt bevorderd en haaruitval vermindert.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Je kan een hoge mate van blijdschap voelen en een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen. Rauwe cacao bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen, de nieren en lever te ontgiften, stress te verminderen en versterkt op natuurlijke wijze de afgifte van gelukshormonen.
Eén eetlepel cacaopoeder bevat ongeveer 12,4 milligram cafeïne , terwijl een kopje filterkoffie van 236 ml naar schatting 70 tot 120 milligram cafeïne bevat. Tenzij u dagelijks overmatige hoeveelheden cacao consumeert, zal de hoeveelheid cafeïne niet in de buurt komen van koffie.
Cacao bevat talloze actieve bestanddelen en voedingsstoffen die de productie van neurotransmitters en neuromodulatoren in de hersenen stimuleren . Dit resulteert in de afgifte van feelgoodhormonen zoals endorfine, serotonine en dopamine, die verantwoordelijk zijn voor onze verbeterde stemming na het drinken of eten van cacao.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.