Etheen of ethyleen Doe maar eens een banaan in een gesloten plastic zak en ontdek de volgende dag dat hij knettertje rijp, of zelfs al rot geworden is. Banaan is zo'n fruitsoort die heel veel etheen produceert.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen. Je kunt bananen beter niet in de koelkast bewaren, omdat ze bij deze lage temperatuur kunnen bederven. De banaan is een broze vrucht en daardoor gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Bananen- en sinaasappelschillen kunnen zelfs tot wel twee jaar blijven liggen.
Het klokhuis van een appel kost ongeveer 2 tot 8 weken. Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
De afhaalmaaltijd
Volledig zwarte bananen zijn waarschijnlijk veilig om te consumeren zolang er geen zichtbare schimmel is, een rotte geur, of het fruit binnenin zwart is . Als geen van deze waar is en uw bananen gewoon zwart zijn, is uw beste gok om ermee te koken in plaats van ze rauw te eten.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het verschijnen van zwarte vlekken op bananen geen indicator van bederf . Het duidt op verhoogde niveaus van tumornecrosefactor (TNF), een stof die bekendstaat om zijn kankerbestrijdende eigenschappen.
Rotte bananen hebben vaak een gefermenteerde of alcoholachtige geur. Hoewel het oké is als de bananenschil donkerbruin of zelfs zwart is, is de vrucht overrijp en op weg om te rotten als de binnenkant dat ook is . Een ander teken dat bananen bedorven zijn, is als ze vocht beginnen te lekken.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Als je nieuwsgierig bent naar hoe je bananen langer vers kunt houden, moet je weten hoe je bananen in de koelkast kunt bewaren. Als je ze in de koelkast legt, blijven volledig rijpe bananen 5 tot 7 dagen goed.
Een banaan die bruin is geworden omdat hij overrijp is, zal je waarschijnlijk niet ziek maken. Als een banaan echter schimmel begint te krijgen, vocht loslaat of een onaangename geur heeft , is hij waarschijnlijk gaan rotten en is hij niet langer veilig om te eten.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Gevaarlijk fruitbederf is goed te zien en te ruiken. Vooral verstandig bewaren is belangrijk. Houd appels, peren, bananen en perziken uit de buurt van ander fruit.
Schimmel op bananen is wazig wit, grijs of groenachtig — het lijkt veel op schimmel op brood. Als een banaan rot of gefermenteerd ruikt of vocht lekt, is het tijd om afscheid te nemen. Als het fruit binnenin, niet alleen de schil, zwart is, is dat een teken dat je banaan te ver heen is om veilig te kunnen eten.
"Het zit niet echt op het fruit, dus dat lijkt niet zo schadelijk te zijn omdat je de schimmel niet eet," zegt Dr. Craggs-Dino. Als bananen niet lekker ruiken of er schimmel op de steel zit (wat makkelijker in het fruit kan doordringen), kun je ze het beste weggooien.
"Die specifieke 'witte vlek' lijkt op een nest van wolluis. Ze zijn volkomen ongevaarlijk, maar net als andere insecten nestelen ze zich graag tussen bananenvingers. Die bieden een fijne, beschermende leefomgeving." Als u een vlek op een banaan ziet, gooi hem dan onmiddellijk weg!
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
Sommigen eten ze liefst als er nog wat groen zijn, anderen enkel als ze egaal geel of iets bruiner zijn. Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn.
Controleer de bananen op tekenen van schimmel, rot of lekkende vloeistof. Kijk of er ongedierte zit langs de gespleten schil. Doe een snelle geurtest: het fruit moet neutraal tot zoet ruiken. Als je bananen al deze tests doorstaan, zijn ze veilig om te eten, inclusief gebarsten schil .
Denk hierbij aan groente- en fruitafval, zoals een bananen- of sinaasappelschil of appelklokhuis. Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren.
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Nee, dat mag niet. De wet schrijft duidelijk voor dat je geen afval mag achterlaten waar het niet hoort. En daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fruit of ander afval.
Namens wetshandhaving en milieuactivisten overal ter wereld is het korte antwoord: nee. Hoewel het niet vergezocht is om te denken dat sommige dingen zoals bananenschillen, sinaasappelschillen, klokhuizen, noten, schalen en zaden prima zijn en vanzelf uiteenvallen, is de wet wet en kunt u er alsnog de prijs voor betalen.